nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kárpátaljaiak szerint diszkriminál a felvételi rend

A Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) diszkriminatívnak tartja a 2011. évi ukrán felsőoktatási felvételi rend tervezetét, amely továbbra sem teszi lehetővé az emelt szintű érettségit az oktatás nyelvéből a nemzetiségi iskolák végzősei számára – írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

MTI | 2010. október 1.
|  

A cikk szerint a KMPSZ legutóbbi elnökségi ülésén elemezte az új felsőoktatási felvételi rend tervezetét, és arra a megállapításra jutott, hogy az a lényegi kérdéseket illetően nem tér el a korábbi, sokat bírált szabályzattól, sőt több ponton még „merevebb” lett. A pedagógusszövetség diszkriminatívnak tartja, hogy a magyar iskolák végzőseinek ukrán nyelvből és irodalomból továbbra is ugyanazt a vizsgatesztet kell teljesíteniük, mint az ukrán anyanyelvű, ukrán iskolában érettségizett felvételizőknek. A szakmai érdekvédelmi szervezet elnöksége szerint abszurd, hogy 2011-ben is magyar nyelv és irodalom szakra ukrán nyelvből és irodalomból, Ukrajna történetéből és valamely európai idegen nyelvből vagy oroszból tett emelt szintű érettségi vizsgák alapján nyerhetnek felvételt a jelentkezők.

A KMPSZ sértőnek tartja, hogy míg az orosz nyelv választható vizsgatárgy lesz, addig a magyar nyelv és irodalom továbbra sem lesz az. Egyúttal arra emlékeztet, hogy a legutóbbi elnökválasztási kampányban Viktor Janukovics beregszászi látogatása során ígéretet tett a nyelvi kérdés rendezésére, illetve az emelt szintű érettségi rendszer minden nemzeti kisebbséget egyformán sújtó problémájának megoldására.

Mivel a KMPSZ vezetése az ukrán médiában megjelenő „kampányízű, pozitív változásokat sugalló” vélemények és ígéretek ellenére sem érzékeli az ukrajnai magyar oktatást sújtó problémák megoldását, ezért ismét levélben fordul az illetékes minisztériumhoz és Viktor Janukovics államfőhöz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X