nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kanadai perpatvar a kétnyelvűségről

A 2010-es kanadai téli olimpia két hivatalos nyelve az angol és a francia. Legalábbis elvileg. A gyakorlatban egyelőre úgy tűnik, más a helyzet.

nyest.hu | 2009. október 14.
|  

Richmond Olympic Oval – vagyis Richmond Olimpiai Műjégpálya: ez a felirat olvasható a gyorskorcsolya-versenyek színhelyéül szolgáló richmondi stadion oldalán. Angolul. Hiába a megegyezés, hogy az ötkarikás játékoknak az angol mellett a francia is hivatalos nyelve – mutat rá a vancouversun.com.

Kanada hivatalos nyelvi biztosa, Graham Fraser egyenesen „lehangolónak” minősítette azokat az erőfeszítéseket, amelyek eddig az ötkarikás játékok kétnyelvűvé varázslására irányultak. Bizonyára ennek a lesújtó ítéletnek is az eredménye, hogy a szövetségi kormány nemrég 7,7 millió dollár befektetéséről döntött a kívánt cél elérése érdekében. John Furlong, a Vancouveri Olimpiaszervező Bizottság elnöke pedig nemrég írt alá egy megegyezést a frankofónok nemzetközi érdekvédő szervezetével arról, hogy az olimpia kellő figyelmet fordít majd a francia nyelv promóciójára.

„Az olimpiai játékok garantáltan két nyelven fognak zajlani. Azt akarjuk, hogy az élmény zökkenőmentes legyen, bármelyik nyelven is kíván valaki a részese lenni” – fogadkozott James Moore, a kanadai örökségért és hivatalos nyelvért felelős miniszter is.

Ígéretekből és szándékból tehát nincs hiány. A gyakorlatban azonban egyéb problémák is felvetődnek. A richmondi jégpálya esetében például az, hogy ott a helyiek közül az angol után nem a franciát, hanem a kínait beszélik a legtöbben. A stadion pedig nem állami létesítmény, hanem nagyrészt a helyi adófizetők pénzéből épült fel. Éppen ezért a polgármester kijelentette, egyetlen dollárt sem fizetnek azért, hogy a stadionon lévő felirat kétnyelvű legyen. Miért is tennék, ha a városban egyetlen más középületen sincs ilyen? A bonyodalom megoldására eddig egyetlen előremutatónak tűnő javaslat érkezett: helyezzék fel a kétnyelvű táblát ideiglenesen, s majd újra leveszik a játékok után.

Információ
X