nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jogsértő volt a romák tömeges kitoloncolása Franciaországból tavaly nyáron

A francia hatóságok jogsértő eljárás keretében toloncolták ki tavaly nyáron tömegesen az országból a romániai, illetve bulgáriai eredetű romákat – állapította meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET).

MTI | 2011. november 11.
|  

A demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő, összeurópai jellegű ET – mint az a Strasbourgban csütörtökön közzétett tájékoztatásból kitűnik – ezen a héten a Miniszterek Tanácsa elnevezésű testület szintjén hagyta jóvá a témában még idén júniusban állást foglaló másik fórum, a Szociális Jogok Európai Bizottsága erről szóló határozatát.

Az Európa Tanács szerint a francia hatóságok egyfelől a diszkriminációt tilalmazó, valamint a lakhatáshoz való jogot deklaráló előírásokat szegték meg a romák tömeges kitoloncolásával. Az alkalmazott eljárásmód eszerint sértette az emberi méltóságot.

A Miniszterek Tanácsa – olvasható a csütörtöki tájékoztatásban – felszólította Párizst, hogy a következő adódó alkalommal számoljon be arról, milyen lépéseket tett az elhangzott panaszok orvoslása, illetve az érintett más országokkal való együttműködés érdekében.

Az ügy annak idején nagy port vert fel az Európai Unióban is. Viviane Reding igazságügyi EU-biztos először nagyon éles szavakkal bírálta Párizs eljárásmódját, később azonban a franciák érvénytelenítették azt a belügyminisztériumi körlevelet, amely kifejezetten a roma táborok felszámolását írta elő a rendészeti szerveknek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X