nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mókuskerék: a kelet-európai romák hazaküldése
5%-kal több kitoloncolás és 30%-kal kevesebb honosítás

A megszigorított bevándorlási politika eredményeként Franciaország a tervezettnél öt százalékkal több, összesen 33 ezer külföldi állampolgárt toloncolt ki 2011-ben, s 30 százalékkal kevesebb honosítási kérelmet fogadott el, mint 2010-ben.

MTI | 2012. január 11.
|  

„A kitoloncoltak száma 5 ezerrel több, mint az előre tervezett 28 ezer. Soha nem volt még ilyen magas” – jelentette be kedden Claude Guéant belügyminiszter a bevándorlási politika éves mérlegét ismertető sajtótájékoztatóján. Azt is jelezte, hogy 2012-ben 35 ezerre emelte az irányszámot.

A kitoloncolások száma az elmúlt tíz évben háromszorosára emelkedett. Hírmagyarázók szerint azonban a rekordméretű kiutasítás elsősorban a kelet-európai romák szisztematikus hazaküldéséből fakad. Ugyanakkor miután uniós állampolgárokról van szó, ők bármikor szabadon visszatérhetnek Franciaországba, s így a francia hatóságok ugyanazokat a személyeket akár többször is kitoloncolhatják egy évben.

A belügyminiszter azt sem titkolta, hogy az illegális bevándorlás elleni harc mellett a kormány a legális bevándorlás visszaszorítását is célnak tekinti. Elmondta, hogy tavaly 88 ezer külföldi kapott francia állampolgárságot, ebből 22 ezren házasság, 66 ezren pedig honosítás útján. Ez harminc százalékkal kevesebb, mint 2010-ben, miután a kormányzat megszigorította az állampolgárság megszerzésének feltételeit.

A kormányzat szeretné elérni, hogy a kilencvenes évekhez hasonlóan évente mintegy 150 ezer – törvényes helyzetben lévő – külföldi tartózkodjon Franciaországban. Guéant szerint az ország az elmúlt évtizedben „elvesztette a migrációs politika feletti ellenőrzést”. Tavaly 182,5 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki az illetékes hatóságok, amely 3,6 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A belügyminiszter szerint a külföldi lakosság körében növekedett a bűnözési arány, amely szerinte kétszer-háromszor nagyobb, mint az országos átlag. Külön kitért a Párizsban román állampolgárok által elkövetett bűncselekményekre, miután a fővárosban „a bíróság elé kerülő személyek tíz százaléka román állampolgárságú” – hangsúlyozta Guéant.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X