nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jelöljék-e kisebbségi hovatartozásuk?

A szlovák miniszterelnök-helyettes szerint Magyarország döntése a határon túli magyarok könnyített honosításáról, illetve szóba került szavazójoguk nehezíti Szlovákiában a kisebbségeket érintő törvények elfogadását.

MTI | 2011. február 24.
|  

„Orbán (Viktor) intézkedése a kisebbségi nyelvtörvény elfogadását is nehezíti” – jelentette ki Rudolf Chmel sajtótájékoztatón szerdán Pozsonyban.

A politikus úgy látja: nagy a bizalmatlanság Szlovákia és Magyarország között, még annak ellenére is, hogy a két ország kormánya jelenleg nem támadja egymást.

„Néha úgy tűnik, hogy a Duna másik oldalán valakinek nem felel meg, hogy a szomszédos államokban a magyaroknak politikai képviseletük van” – jelentette ki Chmel. Szerinte ennek egyik bizonyítéka, hogy a magyar kormány továbbra sem fogadja el partnerként a Híd magyar-szlovák polgári pártot.

A küszöbönálló népszámlálással kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes fontosnak minősítette, hogy a kisebbségek képviselői vállalják fel nemzetiségüket.

„A kisebbségekhez tartozó személyektől elvárjuk, hogy a statisztikai adatok feltüntetésekor ne csak a gazdasági és társadalmi jellegű információkat kezeljék súlyuknak megfelelően, hanem ügyeljenek arra is, hogy azon nemzetiségi közösséghez tartozónak jelöljék be magukat, amelyiktől önazonosságukat származtatják, esetleg amelyikhez kulturális értelemben kötődnek” – nyilatkozta Chmel.

Megjegyezte: „Társadalmunk soknemzetiségű jellegét országunk előnyeként fogjuk fel, nem pedig veszélyforrásként.”

A népszámlálási ívek a szlovákon kívül magyar, roma, ruszin és ukrán nyelven is hozzáférhetőek lesznek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X