nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Játékok a múzeumban

A zagorjei játékkészítés hagyománya 2009-ben felkerült az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének szellemiörökség-listájára is.

MTI | 2013. január 3.
|  

A szellemi kulturális örökség UNESCO-listáján is szereplő hagyományos horvát gyermekjáték-készítésnek szentelt kiállítást a zágrábi Etnográfiai Múzeum. A tárlatot, amelyen más európai országok tradicionális játékai is bemutatkoznak, május végéig láthatja a közönség.  A horvát Zagorje, vagyis „a Hegyentúl” falvaiban – például Bistrički Lazban, Štubicában vagy Tugonicában – és Dalmácia hátországában a 19. század közepe óta  készítenek kézi munkával jellegzetes, festett gyermekjátékokat fából. A zagorjei játékkészítés hagyománya 2009-ben felkerült az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének szellemiörökség-listájára is.

Bistrički Lazban több mint fél évszázada készíti Dragutin Gereci és családja a négy keréken guruló fa lovacskákat, a tolható lepkéket, madarakat, sípokat, apró szobaberendezéseket. Hagyományosan a férfi faragja ki a játékot, az asszony dolga a kifestés. Többnyire a vörös, a kék, a fehér és a fekete színt használják, virágos és geometrikus formákkal díszítik a játékokat – írja a culturenet.hr honlap.

A játékok világa című kiállításon mintegy 50 tradicionális horvát gyerekjátékot mutatnak be, de láthatók fából, illetve kerámiából készült játékok Csehországból, Németországból, a közép-lengyelországi Kielce múzeumából, Portugáliából, Szlovákiából, Szlovéniából, Svédországból, Oroszországból és Ukrajnából is. A hagyományos fa játékokon kívül fémből esztergált és rongyból készült darabokat is láthat az érdeklődő. A tárlatot olyan dokumentumfilmek kísérik, amelyek bemutatják, melyik faluban és hogyan készül a hagyományos horvát gyerekjáték.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X