nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A világörökség része lesz a limes?

Elkészült a római limes magyarországi szakaszának háromkötetes világörökségi nevezési dokumentációja; az összesen 121 erődöt, őrtornyot, útszakaszt tartalmazó helyszín világörökségi felterjesztése 2013-ban várható.

MTI | 2011. december 16.
|  

Az egykori Római Birodalom megerősített határvonala, a limes egységes világörökségi helyszín, amelynek jelenleg három eleme szerepel az UNESCO világörökségi jegyzékében: Nagy-Britanniában a Hadrianus- és az Antoninus-fal, illetve Németországban a Felső-Germánia-Raetia-i szakasz emlékeztetett a projekt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke.

Tamási Judit hozzátette, a 2008 októbere és 2011 decembere közötti időszakban nagyrészt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában elkészült a magyarországi limesszakasz tudományos felmérése is, így a közeljövőben lehetségessé válik az úgynevezett Ripa Pannonica világörökségi felterjesztése is.


A 161 kutatott helyszín közül a világörökségi nevezési dokumentációba 121 került be, ehhez csatlakozik külön jelöléssel két szlovákiai helyszín is összegzett a KÖH elnöke.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta, tárcája feladata most a felterjesztendő helyszínek nemzeti védelmének biztosítása.

Január 1-én hatályba lép a világörökségi törvény, amely a már elfogadott világörökségi helyszínek számára kezelő szervezetek kijelölését írja elő. Ez a várományos helyszínekre nem vonatkozik, ennek ellenére bölcs dolog lenne kezelő szervezetet választani a Ripa Pannonica esetében is vélekedett.

A miniszter kiemelte, a limes program az uniós Duna-stratégia egyik zászlósprojektje, így várhatóan kormányzati és pályázati forrásokra is számíthat.

Tamási Judit közölte, a világörökségi felterjesztés legkorábban 2013-ban történhet meg, addig gondoskodni kell a helyszínek állagmegoldásáról és jogi védelméről. A jelölést legalább másfél éves elbírálási folyamat követi helyszíni szemlével, ezért csak tökéletesen előkészített projektet érdemes az UNESCO elé terjeszteni hangsúlyozta.

Fejérdy Tamás projektvezető, a KÖH elnökhelyettese az MTI-nek elmondta, a 417 kilométeres magyarországi limesszakasz 121 helyszínén összesen 4600 ingatlan található, többnyire erődök, őrtornyok, római utak. A leglátványosabb helyszín talán Lussonium (Paks-Dunakömlőd) erődje, ahol már látogatóközpont is épült, de a Ripa Pannonica része Acquincum polgár- és katonavárosa is fűzte hozzá.

A szakember reményei szerint a 121 helyszín legalább harmada bemutatható lesz; mindehhez már készül az egységes arculat és tájékoztatási rendszer, melynek első tábláit az Esztergom melletti Tokodon helyezik ki rövidesen. A cél, hogy a Ripa Pannonica a Kék túrához hasonlóan végigjárható útvonallá, látványossággá váljon mondta el Fejérdy Tamás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. december 16. 13:37

Róma maga is idővel átértékelte erejét és határait, főleg miután a Teutoburgi erdőben lekaszálták azt a három légiót mindenestül. Akkoriban mindenki a nagy Római Imperiumot istenítette, hogy legyőzhetetlen és ellenállhatatlan, ma meg az USA számít az istennek, de utóbbinak is meg lett aztán a maga Teutoburgja, de lehet hogy annál majd jön egy komolyabb.

Információ
X