nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Irritáló lehet a magyar szó

A szlovák államfői iroda alkalmazottja ittas állapotban azt kiabálta két magyarul beszélő nőnek, hogy szlovákul beszéljenek, mert irritálja a magyar szó.

MTI | 2014. május 25.
|  

Két magyarul beszélgető fiatal nőt szidalmazott egy pozsonyi kávézóban két nappal ezelőtt Dárius Rusnák, a szlovák államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetője, aki később ugyanott két szlovák férfival verekedett össze – közölte szerdán saját információkra hivatkozva az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap.

A pozsonyi lap szerint a szlovák államfői iroda alkalmazottja hétfőn este láthatóan ittas állapotban egy pozsonyi kávézóban azt kiabálta két ott magyarul beszélő nőnek, hogy szlovákul beszéljenek, mert irritálja a magyar szó. Miután Dárius Rusnákot a kávézó két másik vendége megpróbálta lecsillapítani, szóváltás, majd verekedés alakult ki közöttük, ezt követően a helyszínre érkezett a rendőrség is, amely miután az érintettek közül senki nem kívánt feljelentést tenni, garázdaság gyanújával indított vizsgálatot az ügyben – írta az Új Szó.

A pozsonyi lapnak a magyarul beszélgető nők egyike – neve elhallgatását kérve – azt nyilatkozta: a szomszédos asztalnál ülő két idősebb férfi egyike angolul megkérdezte őket, milyen nyelven beszélnek, majd miután közölték, hogy magyarul, akkor szlovákul kiabálni kezdett velük, hogy azonnal hagyják abba, mert őt ez irritálja.

„Miután a helyzet már tarthatatlan volt, a bárban ülő két fiatal srác odament Rusnákékhoz és felszólította őket, hogy csillapodjanak le” – idézte a lap az egyik nő beszámolóját, amely szerint a rájuk kiabáló férfi és a közbeavatkozó fiatalok szóváltásából verekedés lett, s ekkor hívták ki a rendőrséget.

Az államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetője a pozsonyi lap megkeresésére tagadta, hogy az esetnek nemzetiségi színezete lett volna. Azt mondta: a két férfi kötött belé.

Marek Trubač, az államfő szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta: fontosnak tartják, hogy az ügyet rendesen kivizsgálják, mert a leírtakat nem tartják jellemzőnek Dárius Rusnákra. Ugyanakkor ha bebizonyosodik, hogy az állítások igazak, az államfői iroda alkalmazottjával szemben le fogja vonni a kellő következtetéseket, mert az ilyen magatartás elfogadhatatlan számukra – hangsúlyozta a szóvivő. Az esetre a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) az intolerancia mindennemű megnyilvánulását elutasító sajtóközleményben reagált.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2014. május 26. 12:49

Nem lehet ráfogni, hogy maga a nyelv hangzása irritálta volna, mert akkor még menthető lenne, hiszen csak akkor kezdte el irritálni, amikor megtudta, hogy magyarul beszélnek. Ráadásul magától a nyelvet is képtelen volt felismerni, meg kellett kérdeznie valakitől. El kellene tiltani az illetőt az alkoholtól. De majd a bíróság úgyis felmenti, és azoknak lesz bajuk, akik a magyarok védelmére keltek.

Információ
X