nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrajna: betiltanák a lingvicista pártot

A Szabadság párt megkülönbözteti és megalázza az ország azon állampolgárait, akik az ukrán helyett más nyelvet választanak a hétköznapi érintkezésben.

MTI | 2013. május 14.
|  

Az Ukrajnában kormányzó Régiók Pártjának befolyásos, donyecki szervezete követeli az igazságügy-minisztériumtól a nacionalista Szabadság párt betiltását – tette közzé hétfőn a pártszervezet az ukrán médiában. A tavaly októberi választások nyomán parlamenti erővé vált Szabadság párt a donyecki szervezet szerint „náci és bűnszervezet”.

A Régiók Pártja Donyeck megyében alakult meg, és azóta is a kelet-ukrajnai terület a párt fő bázisa. Csaknem az egész megye a párt szavazótábora, számos miniszter, és több fontos állami tisztség birtokosa erről a területről származik, beleértve mások mellett Viktor Janukovics ukrán elnököt, Mikola Azarov kormányfőt és Volodimir Ribak parlamenti elnököt is.

A kormánypárt donyecki szervezetének közleménye szerint a Szabadság párt „náci ideológiájával és a faji megkülönböztetéssel veszélybe sodorja az ország egységét”. Továbbá szerintük a Szabadság párt nemzetiségi ellentéteket szít, „nemzetiségi és területi” alapon különbözteti és alázza meg az ország azon állampolgárait, akik az ukrán helyett más nyelvet választanak a hétköznapi érintkezésben.

A pártszervezet vádjai szerint a Szabadság párt „megbénította az ukrán parlament munkáját, az ország állampolgárait forradalom kirobbantására és egyéb erőszakos cselekményekre” buzdítja. A párszervezet emellett követeli az ukrán törvényhozástól, hogy hozzon olyan jogszabályt, amely a mostaninál szigorúbban bünteti a nemzetiségi ellentétek szítását, a fasizmus nyilvános tagadását, illetve a fasiszta bűntettek igazolását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X