nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pályázat
Írjon 100 szót Budapestről!

100 szó egyáltalán nem sok: éppen ennyit kell írni Budapestről egy pályázat keretében. A legjobbak összesen 150 ezer forintot nyerhetnek.

nyest.hu | 2015. augusztus 12.
|  

A Mindspace nonprofit szervezet a chilei Plagio csapattal együttműködve 2014-ben hozta el először Budapestre a 100 szóban a városodról akciót. A tavalyi példátlan sikeren felbuzdulva a Száz szóban Budapest pályázat idén is várja azok írásait, akik szívesen öntik szavakba, összesen százba, a város iránti érzéseiket. Az érzést fűtheti szeretet, szerelem, áthathatja közöny, bánat, hála; lényeg, hogy százszavas mű megalkotására inspiráljon.

A június 12-én kihirdetett pályázatra maximum 100 szóból álló írásokat várnak, melyek témájukban Budapesthez kapcsolódnak. A pályázat, Chilében 15 éve népszerű, egész Santiagót megmozgató kezdeményezés magyarországi megvalósítása. A Budapestre tavaly eljutott kezdeményezés szépsége pont az egyszerűségében rejlik. Bárki, aki szeretné, 100 szóban mesélheti el, mit jelent neki a város, milyen története, emléke, érzése, benyomása van annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban.

Írjon 100 szót Budapestről!
Forrás: Wikimedia Commons / AngMoKio / CC BY-SA 3.0

Az ötletadó chilei versenyre évente több tízezer pályamű érkezik, és a lakosság úton-útfélen találkozhat a kiválasztott legjobb írásokkal, legyen annak szerzője nyugdíjas pedagógus, vagy akár aktív hentes. Az első, itthon megrendezett pályázatra összesen 738 pályamű érkezett; sikerült megmozgatni fiatalt és időset egyaránt, írások érkeztek 16 éves és 92 éves szerzők tollából egyaránt, a szervezők kaptak könnyes-bús, de kacagtató írásokat is, és a nyertes pályaművek is ezt a sokszínűséget tükrözték.

Az itthoni projekt, ahogy tavaly, úgy idén is, nem csak a főváros lakóinak, hanem minden Magyarországon élőnek szól, legyen magyar vagy külföldi, sőt a Mindspace csapata a határon túli magyarokhoz is szeretné eljuttatni a felhívást.

Háromtagú zsűri fogja a pályaművekből a 12 döntőst kiválasztani. Tagjai a budapesti kulturális életben fontos szerepet játszó Winkler Nóra, Nagy Dániel Viktor színművész és Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetségének tagja. A díjátadó ünnepségre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Bálna Budapestben kerül sor, októberben.

Pénznyereményben az első, második és harmadik helyezett részesül, ennek összértéke 150000 forint. Mind a 12 döntős művet illusztrátorok színesítik, szakmai vezetőjük Simonyi Cecília illusztrátor. A 100 legjobb 100 szavas pályaműből pedig egy kiskönyv is készül. A szervező Mindspace csapata hagyományt kíván teremteni a Száz szóban Budapest akcióval.

Az elkészült pályaműveket a 100 szóban Budapest oldalon várják, de a történetek postai úton is elküldhetőek a következő címre: Lumen Kávézó, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2-3.

A pályázat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ támogatásával, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként valósul meg. További információ: Jávor Zsófia

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X