nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem menő
Ingyen nézheted meg... – Vagy mégsem?

Ingyen nézhetjük meg a Szerelempatakot, ha korábban vásároltunk egy jó drága Windowst vagy Apple OSX-et. Kis 21. századi abszurd.

nyest.hu | 2014. február 22.
|  

Már a nyest is nagyon várta, mint ahogyan nagyon sokan, hogy elérhetővé váljon a Szerelempatak című dokumentumfilm. Sós Ágnes filmjében egy kis erdélyi falu idős emberei szólalnak meg; mesélnek szerelemről, boldogságról, szexről – tabuk nélkül.

Már több internetes portálon beharangozták, hogy február 21-étől tíz napon keresztül ingyenesen is megtekinthető lesz online a Szerelempatak. És valóban így is van, a HBO oldalán regisztráció nélkül el lehet érni a filmet...

Nem támogatott operációs rendszer!
Nem támogatott operációs rendszer!
(Forrás: nyest.hu)

Vagy, ja mégsem. Csak akkor, ha Windowsunk vagy Apple OSX-ünk van. Az elvetemült Linux-használókért persze nem kár, magukra vessenek (magunkra vessünk), de mi van sok androidos tablettel? Ez az üzenet számukra sem túl huszonegyedik századi....

Ha Ön Windows vagy Apple OSX operációs rendszert használ, itt tudja megnézni a filmet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
19 El Vaquero 2014. február 24. 15:11

@Fejes László (nyest.hu): nem kizárt, hogy egy időben SL-ozhattak. Nem használtam soha az oldalukat. Most valami mediatar.hu-ra visz az mtv.hu, és flashesnek tűnik.

18 Avatar 2014. február 24. 14:52

Ez mind semmi, múltkor a müzlis dobozra volt ráírva, hogy "+200 g ingyen", de amikor nekiálltam felbontani a dobozt, hogy akkor én az ingyenes 200 grammot kivegyem belőle, a többit meg itt hagyom a boltban, akkor azt mondták, hogy az ingyenes rész csak akkor jár, ha megveszem az egész dobozzal, de úgy meg már nincs is ingyen...

:)

17 Fejes László (nyest.hu) 2014. február 24. 12:12

@El Vaquero: Hirtelen úgy rémlik, h az M(agyar)TV is ezt használja.

16 El Vaquero 2014. február 24. 11:18

Hála istennek ezt a szélvörlájtos fostalicskát nem sok oldal használja. A magyar oldalak közül a reteklupphö, meg a prohardver talán. Meg most a HBO. Aztán ezzel ki is fingott, a többi oldalnak van annyi magához való esze, hogy Flashsel, szabvány streammel, esetleg elvétve HTML5-tel dolgozik.

15 Janika 2014. február 24. 10:10

@Fejes László (nyest.hu): @szigetva: Abszolút egyetértek, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az említett korlátozások (Silverlight) jelentik a valós problémát, és nem az hogy mindezt ingyenesnek tüntetik fel. (lásd 6-os hozzászólásom)

Valóban gáz, ha korlátozzuk a látogatók körét, de ettől még ingyenes lesz, ha nem kér érte külön pénzt.

14 Fejes László (nyest.hu) 2014. február 24. 09:42

@Janika: „A fillmhez nemcsak operációs rendszer, de számítógép, internet ekőfizetés, sőt elektromos áram is szükséges. Ha linuxon elérhető lenne akkor ez alapján mondhatnánk hogy ingyen van?”

Ha valaki azt állítja, hogy ingyen megtekinthető az interneten, akkor természetesen nem azt állítja, hogy az internet, a hozzá szükséges eszköz vagy a monitor is ingyen van. Ilyesmire senki nem is gondol. De azt jelenti, hogy akinek az ehhez szükséges eszközei megvannak, az ingyen megnézheti.

Ha azt mondom, hogy az áruház parkolójában ingyen parkolhatsz, akkor nyilvánvaló, hogy akkor, ha van kocsid (ami nincs ingyen). De ilyenkor nem vonatkozhat korlátozás a dízel autókra, egy bizonyos márkára vagy a piros autókra. (Buszokra, kamionokra esetleg igen, de az értelemszerűen más kategória – arról nincs szó, hogy a linuxos gépek kiszolgálása mondjuk jobban terhelné a szervert.)

Másrészt a probléma nem azzal van, hogy az ingyenes tartalomhoz nem lehet hozzáférni, hanem ahogy éppen te jelezted: ahhoz sem, amiért fizetnék. Miért? Csak. A szűklátókörűség miatt.

13 szigetva 2014. február 24. 09:25

@Janika: Itt az akadálymentességről van szó. Arról, hogy ha a netre tartalmat teszünk, akkor azt a lehető legtöbb júzer számára elérhetővé tegyük. Ne írjuk a nyitólapra, hogy csak X böngészővel, Y×Z felbontással nézhető, másnak coki. Ráadásul, ha csak az a baj, hogy Silverlight kell hozzá, akkor ne az OS-re hivatkozzanak, hanem erre. Ugyanis akkor Linux alatt is meg lehet nézni.

12 Janika 2014. február 24. 08:50

Egy kicsit más megvilágításban már nem ilyen egyszerű a dolog:

A cikk írója azt nehezményezi, hogy a HBO szerint ingyen nézhetjük meg a filmet, szerinte viszont nem, mivel meg kell hozzá venni a Win vagy OSX operációs rendszereket.

Nos, ha ebből a szempontból nézzük, akkor a cikk írójának igaza van, hiszen az HBO állít valamit, ami erre az esetre nem igaz, hiszen nem nézhető meg ingyen. Azonban ha így nézzük, akkor rá kell jönnünk, hogy ez "ingyen" szót sohasem használhatjuk abban az értelemben, hogy "nem jár költséggel". Pl ha egy üzletlánc ingyen adná a krumplit bárklinerk, abból még nem következik, hogy megtéríti a krumpli szállításával, raktározásával, kapcsolatos költségeket. Oda kell menni, kopik a cipőm, ha autóval megyek, akkor ki kell fizetnem a benzint, sőt előtte meg kell venni az autót vagy bérelni kell, stb.

A fillmhez nemcsak operációs rendszer, de számítógép, internet ekőfizetés, sőt elektromos áram is szükséges. Ha linuxon elérhető lenne akkor ez alapján mondhatnánk hogy ingyen van? Hát persze hogy nem! Mi az hogy meg kell hozzá venni a gépet ls kell hozzá internet??

Az ingyenes szót mégis használjuk a mindennapi életben..

De nézzük meg, hogy többnyire mit értenek a nyelvhasználóük az "ingyenes" alatt? Azt hogy semmilyen költséggel nem jár? Nem, dehogy! Azt értik alatta hogy aki ingyen ad valamit annak nem kell érte fizetni.

Az HBO szerintem ennek megfelelően használta a fogalmat.

11 Németh Niki 2014. február 22. 19:00

@El Vaquero: Köszönöm. :)

10 El Vaquero 2014. február 22. 15:49

@Németh Niki: biztos vannak, öreganyám is volt, meg ha sárga lett volna, és csilingelt volna, akkor ő lett volna a villamos. A releváns elég objektív fogalom. Ennek ellenére, ha odavagy érte, akkor nézzed, szabad ország, mindenki azzal kínozza magát, amivel akarja.

9 Németh Niki 2014. február 22. 15:45

@El Vaquero: Köszönjük szépen a releváns kritikát, még jó, hogy vannak páran, akik nem a prevokális likvidákért néznek ma dokumentumfilmet.

8 El Vaquero 2014. február 22. 15:19

Megnéztem még, hogy hátha a stream linket ki lehet nyerni, mert akkor nem kell hozzá a SL/Mono sem. Ki lehet nyerni, de darabokban töltögeti a Silverlight-lejátszó az HBO egyik médiaszerveréről. Pont ezért csinálták, hogy mindenki csak az oldalukon keresztül tudja élőben megnézni, és ne tudja letölteni, elmenteni, terjeszteni.

&nbps;

Maga a film elég unalmas, bírtam belőle 5 percet, aztán majdnem belehaltam az unalomba, még beletekerve is. Valami faluban forgatták, öregemberek beszélnek benne ä-zős nyelvjárásban, meg a nem prevokális likvidákat törlik. A film SD felbontású, azon belül is 640s360-asnak nézem, de csak teljes képernyőn engedi nézni, úgy meg elég moslék 1280x800-on is, pláne ha valakinek 1920x1080-as vagy még nagyobb felbontású monitora van.

7 El Vaquero 2014. február 22. 14:59

Nehogy El Cabezudo hipszerelempatakóniában szendvedjen, megnéztem már ezt az éjcsbíoús csodát. Semmi baj nincs ezzel, egyszerűen Silverlight kell neki. Linuxra be kell szerezni a Monót, és menni fog:

logout.hu/cikk/silverlight_linux_alatt/teljes.html

 

Mondjuk tényleg töketlenség egy halott plugint használni ma már a weben, már a Microsoft is dobta a Silverlight projektet. El nem tudom képzelni, hogy a HBO-nak miért nem felelt meg a Flash, vagy a streamlink.

6 Janika 2014. február 22. 14:24

@Erdeklodo4102: Nemcsak az ingyenes filmek esetében nem támogatja a linuxot, de a fizetős tartalmak esetében sem.

Mivel olyan technológiát választott (Silverlight), aminek eleve korlátozott a támogatottsága. Szóval ha fizetek valamiért nehogy már megmondják, hogy mit használjak.

Szóval ez itt tudatos szűkítése az elérhetőségnek, ami nemcsak hogy nem menő manapság, hanem egyenesen ciki! Pláne hogy ennek ellenérre azt mondja az oldal: "HBOGO: Bárhol, Bármikor".

Egyébként mobil és tablet paltformon (ez a bárhol, bármikor kategória) a legelterjedtebb operációs rendszer az Android Linux, a maga 81%-ával:

thenextweb.com/insider/2013/11/12/idc-android-hit-81-0-smartphone-sh

A Win és az iOS együtt is csak 16.5%.

Még a NAV (APEH) is képes volt felismerni ezt, és a programjukat elérhetővé tették linuxos rendszereken is. Majd a HBO is rájon erre egyszer.

5 Fejes László (nyest.hu) 2014. február 22. 14:14

@Erdeklodo4102: „ kitudja melyik 1% alatti technológiát használók igényelnek?! ”

Itt nem csak az echte linuxról van szó, hanem az összes androidról, ami a táblagépeken nagyon népszerű – ahogy a cikk is írja. Abban pedig, hogy szinte mindenki kénytelen 20-40 e forintot kiadni operációs rendszerre, ha új gépet vesz, pontosan az olyanoknak van szerepük, akik ignorálják a linuxot, mondván, hogy „nem használja senki”. Naná, most is biztos lesznek egy páran, akik azt mondják, hogy a következő gépük sem lesz linuxos, elvégre azon ezt a jó kis filmet sem tudták volna megnézni. (Egyébként a linux nem igényel külön fejlesztést egy videostreamerhez: a legtöbb videó simán nézhető a neten – minimális odafigyelést igényel, ill. hogy ne szándékosan bojkottálják.)

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X