nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Indiánok a rézbőrűek ellen

Sértőnek tartják az amerikai őslakosok, hogy egyes amerikaifutball-klubok rézbőrűeknek nevezik magukat.

nyest.hu | 2013. október 19.
|  

Az amerikai őslakosok a redskin (’rézbőrű’, szó szerint ’vörösbőr(ű)’) megnevezést majdnem olyan sértőnek tartják, mint az afroamerikaiak a niggert. Csakhogy míg senkinek nem jutna eszébe, hogy egy sportklub nevébe az „n betűs szót” tegye, addig több redskins ’rézbőrűek’ több amerikai csapat nevében is szerepel. Ezek közül a legjelentősebb a Washington Redskins, mely fővárosi csapatnak számít, bár főbb intézményei a szomszédos Maryland és Virginia államok területén találhatóak.

A csapat eredetileg egy őslakos edzője és játékosa tiszteletére kapta a nevét, de ma már vitatott, hogy az illető valóban őslakos volt-e. Az őslakosok azt is sérelmezik, hogy a csapat jelvénye is egy indiánfej, kabalája pedig egy indián – akit viszont egy fekete személyesít meg, olyan tolldísszel, mely az őslakosok körében szentnek számít.

A csapat jelvénye
A csapat jelvénye
(Forrás: Wikimedia Commons)

Az őslakosok már több mint két évtizede pereskednek annak érdekében, hogy a csapat megváltoztassa nevét, és többször tüntettek mérkőzéseiken. Miközben több csapat megváltoztatta az indiánokat sértő nevét, a Washington Redskins ragaszkodik hagyományos elnevezéséhez. Egyes sajtószereplők viszont kerülik nevének leírását. Legutóbb Obama elnök is megszólalt a vitában, és kifejtette azon nézetét, hogy ha egy klub neve sért egy társadalmi csoportot, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy nevet változtasson.

Az ügy további részletei a SportGézán ismerhetőek meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 MolnarErik 2013. november 5. 09:52

Na, néhányan már megtalálni vélik a tökéletesen PC megoldást:

fuzovelkifele.blog.nepsport.hu/archives/2013/10/28/Akkor_mostantol_W

3 MolnarErik 2013. október 20. 10:25

Az, h vkik részt vesznek a róluk folyó diskurzusban, és megpróbálják dominálni azt, teljesen természetes. Itt viszont sztem inkább már arról van szó, h megpróbálják brandként kezelni magukat, tehát gyakorlatilag, sehol semmilyen formában ne jelenhessenek meg, kerüljenek elő a saját előzetes engedélyük nélkül. Ettől persze még messze vagyunk, de a törekvés sztem egyértelmű.

2 blogen 2013. október 20. 00:12

Egy másik téma alatt már volt vita arról, hogy hova vezet, ha a diskurzus alanyát, jelen esetben egy kisebbséget a diskurzus lefolytatói, jelen esetben a többség bevonja a róla folyó diskurzus folyamatába. Hát oda, hogy végül a kisebbség akarja meghatározni a róla a folyó diskurzus kimenetelét és ehhez morált mint fegyvert fogja használni.

1 MolnarErik 2013. október 19. 21:42

Az hogy a rézbőrű név sértő lehet, az egyértelmű (még akkor is hha valójában nem rézbőrűekről hanem vörös/pirosbőrűekről van szó).

A többi viszont elég erőltetettnek tűnik a számomra. Az indiánfej mitől sértő, miért nem megtisztelő? Én nem igazán látok rajta semmilyen rasszista sztereotípiát, mert az persze lehetne sértő. A hazafiak sisakján egy hazafi feje van, mégse tartja egyetlen hazafi sem sértőnek. A szent tollakkal uez a helyzet, ha mondjuk egy bohócsipka lenne a fején, na az lenne sértő (pedig az tutira nem szent). A hazafiak hazafija fején egy amcsi zászlóból készült sapka van, senki sem tartja sértőnek, pedig ott a zászlónak elég nagy kultusza van, mondhatni szentként tisztelik. A szenteknek meg egyenesen szentek a nevük, annál szentebb már nem nagyon lehet semmi sem. Végül a valójában nem is indián kabalával ugyanez a helyzet, az lenne inkább sértő, hogyha tényleg egy indiánt küldenek ki bohóckodni (a hazafis párhuzam persze itt is előjön).

Információ
X