nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hol laknak az indiánok, hol beszélik még nyelveiket?

Hol keresse egy mai rajongó Winnetou és a westernfilmek romantikus világának indiánjait, azoknak még ma is élő leszármazottait?

nyest.hu | 2011. december 12.
|  

Pontosabban, hol élnek az Egyesült Államokban azok az indiánok, akik még őrzik kultúrájukat és nyelvüket? A válasz az, hogy a valamikor az egész kontinenst betöltő nyelvek mai beszélőinek felleléséhez nem kell keresztülutaznunk több ezer mérföldet: Arizona és Új Mexikó két egymással érintkező államában megtalálhatjuk az indián nyelveken még beszélők túlnyomó többségét, úgy 200 ezer indiánt.

Az USA-ban ugyan ennél sokkal több indián származású lakos él – nagyjából 3 millió, az ország összlakosságának majdnem 1 százaléka – de a legújabb adatok szerint közülük már csak minden nyolcadik beszéli ősei nyelvét. Egyedül a navahó nyelv beszélőinek a száma haladja meg a 20 ezret, a navahók pedig Arizona, Új Mexikó, és Utah államok rezervátumaiban élnek.

Az amerikai indián nyelvek mai beszélőinek eloszlása az USA-ban.
Az amerikai indián nyelvek mai beszélőinek eloszlása az USA-ban.
(Forrás: USA népszámlálás, 2000)

Olyan más ismertebb indián törzsek, mint az apacsok, dakoták, cserokík, hopik, sosonok, krík és feketelábak is beszélik még eredeti nyelvüket kisebb számban, de arányukban eltörpülnek a navahók mellett, és nyelveik mind erősen veszélyeztetettnek számítanak.

Forrás

UPI.com: Arizona has most Indian language speakers

Your Dictionary: Table 1: Indigenous Languages Spoken in the United States (by Language)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X