nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Idióta keresések a Google-ön

Amikor elkezdjük begépelni a Google keresőablakába a keresőkifejezést, a program találgatni kezd, kifejezéseket ajánl: hátha pont erre gondoltunk. De miért gondolnánk eszement baromságokra?

nyest.hu | 2012. március 6.
|  

Minden internetes kereső statisztikai alapon működik. Statisztikai alapon állapítja meg, hogy melyek lehetnek a keresőkifejezésünk alapján a keresett oldalak, de statisztikai alapon próbálja meg kitalálni, hogy mit is keresünk, milyen keresőkifejezést kezdtünk el gépelni. Ha például azt kezdjük el írni, hogy „Budap...”, akkor rögtön felajánlja a „Budapest”, „Budapest térkép”, „Budapest airport”, „Budapest utcakereső” stb. kifejezéseket. (Az, hogy pont melyiket és milyen sorrendben, az attól is függ, hogy az adott helyen, adott gépen stb. korábban mit kerestünk.) Mindez persze statisztikai alapon történik.

Időnként azonban úgy tűnik, hogy a Google algoritmusával nem stimmel valami: olyan kifejezéseket ajánl fel, melyekre biztosan nem keres senki, de sokan biztosan nem. Ha például az angol „why is there” ’miért van’ kifejezést kezdjük el gépelni, felajánlja a „why is there a dead pakistani on my coach” ’miért van egy halott pakisztáni a kanapémon’ keresőkifejezést. Ha elő is fordulhat, hogy valaki egy halott pakisztánit talál a kanapéján, aligha a Google segítségével keres magyarázatot – de ha a legmegengedőbbek vagyunk, akkor is azt kell mondanunk, hogy ilyen legalábbis aligha fordulhat elő olyan gyakran, hogy statisztikailag releváns legyen.

Relevánsak vagyunk
Relevánsak vagyunk

Gyanút kelt azonban egy másik kifejezés, amit a Google felajánl: „why is there an elephant in the fridge” ’miért van egy elefánt a hűtőben’. Ez egészen úgy hangzik, mint valami vicc, nem? Talán valami idézetről van szó? Nos, valami ilyesmiről van szó: egy hosszadalmas viccsorozatnak a része. (Ebben elefántot és zsiráfot kell a hűtőbe rakosgatni.) Halott pakisztánit is csak egyszer találtak a kanapén, de azt a népszerű Lost (Eltűntek) sorozatban, így aztán nem csoda, ha sokan kerestek rá az idézetre.

Hasonlóképpen idézet a „what i do when a ginger kid bites me” ’mit tegyek, ha egy vörös hajú gyerek megharap’ kifejezés. A South Park című rajzfilmsorozat egyik epizódjában Eric Cartman vámpírokhoz hasonlítja a vörös hajú gyerekeket...

Az „i filled our luggage with orphan meat” ’árvák húsával raktam tele a poggyászunkat’ szintén idézet a Kalapos lámák című rajzfilmsorozatból.

Szintén idézet a „why can't i own a canadian” ’miért nem lehet kanadaim’: egy rádiós személyiség egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy ortodox zsidóként nem fogadhatja el a homoszexualitást, mert a Leviták könyvének egy szakasza azt tiltja. Egy hallgató ironikus levélben érdeklődött arról, hogyan kell értelmeznie a Leviták könyvének más szakaszait, többek között azt, mely megengedi, hogy szolgát tartson, azzal a feltétellel, hogy a szolga egy szomszédos nemzetből származik. A levél szerint a levélíró barátja azt állította, hogy ez csak a mexikóiakra vonatkozik, a kanadaikra nem. Emiatt kérdezi a levélíró, természetesen gúnyosan, hogy miért nem tarthat kanadai szolgát.

A „dinosaurs were made up by the cia to discourage time travel” ’a dinoszauruszokat a CIA találta ki, hogy elvegye a kedvünket az időutazástól’ szintén idézet: a Math The Band nevű együttes egyik számának címe.

Nem tény az sem, hogy Chuck Norris képes szárított húsból buborékot fújni („chuck norris can blow bubbles with beef jerky”). Itt a Chuck Norris-viccek egy archetípusáról van szó (milyen kemény Chuck Norris), mely azt figurázza ki, hogy a filmszínész által alakított karakterek milyen, szinte természetfeletti képességekkel rendelkeznek.

Ha tehát egy furcsa kifejezés bukkan elő a felajánlott keresőkifejezések között, gyanakodjunk arra, hogy idézetről van szó. Ilyenkor érdemes a kifejezés nyomába eredni. A nyomozást gyakran nehezíti, hogy mások is megtalálhatták az ajánlást, és erről beszámolhattak blogjukban, vagy valamilyen kommentben. Vannak, akik viccet csinálnak, és komoly kérdésnek álcázva felteszik az idézetet a Yahoo Answers oldalára: ilyenkor a sok irreleváns találat miatt nehéz az idézet eredeti helyét megtalálni – és az is lehet, hogy eredeti formájában (legalábbis szövegként) nincs is meg a neten!

Ne feledkezzünk meg azonban egy fontos tényezőről. Ha az ajánlások közt felbukkan egy furcsa kifejezés, és rákattintunk, a Google el fogja könyvelni relevánsnak, és másoknál is gyakrabban fel fognak bukkanni – ők persze kíváncsiságból rákattinthatnak, és a kifejezés egyre fontosabbnak fog tűnni... miközben valódi jelentősége persze nincs is.

További nyomozható kifejezések

The 40 most insane search suggestions ever seen on Google

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X