nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Google már majdnem ír helyettünk

A Scribe a cég hatalmas webes adatbázisa alapján javasol gyakori kifejezéseket a szövegdobozokban.

IT café, Barna József | 2010. szeptember 9.
|  

 

Tegnap egy új, böngészőben működő szolgáltatással jelentkezett a Google: a Scribe (írnok) gépelés közben megpróbálja kitalálni, mit szeretnénk írni, és a tippjeit javaslatokként egy kis ablakban dobálja fel. A dolog egyáltalán nem forradalmi, hasonlóan működnek a mobiltelefonokon használt prediktív szövegbeviteli rendszerek vagy éppen az OpenOffice.org irodai csomag egyes alkalmazásaiban (például a Writer szövegszerkesztőben) elérhető szókiegészítés funkció.

 

Ami érdekessé és egy kicsit ijesztővé is teszi a Google Scribe-ot, az az, hogy nemcsak az általunk addig begépelt szöveg alapján tesz javaslatokat – mint például a Writer –, hanem a cég keresőrobotjai által az internetről összegyűjtött szövegek gigászi adatbázisát is használja. Bár ezt nem árulták el, valószínűleg úgy működik, hogy a javaslatok tízes listáján azok a szavak kerülnek előre, melyek a weben található szövegekben a leggyakrabban fordulnak elő egymás mellett. Például Shakespeare Hamletjének híres monológját az első néhány szó begépelése után simán összerakja nekünk a Scribe, gyakorlatilag csak az entert kell nyomkodnunk – ezzel lehet elfogadni a motor javaslatait.

Az egyelőre csak angol nyelven értő Scribe minden olyan weboldalon működik, ahol van szövegbeviteli mező. Az aktiválásához a könyvjelzők közé kell húzni egy „bookmarklet”-et, majd az adott weboldalon erre rá kell kattintani: ilyenkor a szövegmezők jobb felső sarkában egy ceruza ikonja jelzi, hogy a Scribe működik. Gyorsabban nem fogunk vele gépelni, de a Google szerint a megoldás segíthet a „helyes és gyakran használt kifejezések” megtalálásában.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X