nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Húsz éves a Budapesti Osztrák Iskola

Egyebek mellett szavalóversennyel, kiállításokkal és egy október 22-i rendezvénnyel ünnepli húszéves fennállását a Budapesti Osztrák Iskola.

MTI | 2010. október 18.
|  

Az október 22-i rendezvényen a tervek szerint beszédet mond Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár, Wolfgang Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete, Wolfgang Stelzmüller, az Osztrák Szövetségi Oktatási, Művészeti és Kulturális Minisztérium helyettes államtitkára és Barsiné Pataky Etelka, az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztosa.

A szavalóverseny keretében magyar költők verseit mondhatják el a diákok németül és magyarul. A röplabdaversenyt, ahogy a szavalóversenyt is, október 18-án tartják.

Október 19-én Találkozás és művészet címmel kiállítás nyílik Sabine Wolf, Mészáros Borbála, Franz Reczek és Horst Stemanig, az Osztrák Iskola Budapest tanárainak műveiből. A tárlatot megnyitja: Elisabeth Kornfeind, az Osztrák Kulturális Fórum Budapest vezetője.

Szintén ettől a naptól lesz látogatható az iskola könyvtárában az „Óperencia – a Budapesti Osztrák Iskola diákjainak újságja” című dokumentum-kiállítás. A Víziók című tárlat az október 22-i ünnepség alkalmával nyílik meg, amelyen a Budapesti Osztrák Iskola diákjainak munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Osztrák Iskola négyosztályos gimnázium, amely kiegészítő képzést nyújt matematikából, biológiából, fizikából és kémiából az osztrák tanterv alapján. A 2010/2011-es tanévben 14 osztrák és 9 magyar pedagógus tanítja az iskola 205 diákját. Az iskolának évfolyamonként két párhuzamos osztálya van, továbbá egy előkészítő osztálya, amelynek célja, hogy heti 20 órás intenzív némettanítás révén felkészítse azokat a diákokat az első osztályra, akiknek német nyelvismerete még nem megfelelő.

Az oktatás a gimnáziumban német nyelven folyik, kivéve a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar történelem tárgyakat. Idegen nyelvként a diákok angolt és franciát tanulnak, emellett szabadon választható az olasz nyelv. Nem magyar anyanyelvűeknek külön tanítanak magyar nyelvet.

A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar történelem tantárgyak érettségi vizsgáját a magyar előírásoknak megfelelően magyar vizsgaelnök előtt teszik le a diákok. Minden más tantárgyat az osztrák vizsgarendszer előírásai alapján teljesítenek a maturálók. A német nyelvből tett sikeres érettségi vizsga a C1-es típusú nyelvvizsga megszerzését jelenti.

Az iskola fenntartója egy alapítvány, amelynek tagjait az osztrák Oktatási, Művészeti és Kulturális Szövetségi Minisztérium, valamint magyar társintézménye nevezi ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X