nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hülyeség az egyetemen

Hülyeség az, amikor valaki magabiztos olyan dologban, amelyekhez igazából nincs megfelelő képessége, tehetsége vagy tudása.

MTI | 2015. november 7.
|  

A „hülyeség” pszichológiájáról végeztek kutatást az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (ELTE) – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában. Aczél Balázs, az egyetem adjunktusa elmondta, a „hülyeség” fogalmának a pszichológia nyelvére való lefordítását célul kitűző kutatás azt vizsgálta, hogy az emberek mely helyzetekben, milyen viselkedési formák leírására használják a kifejezést. „Erről furcsamód a pszichológia eddig semmit nem tudott, nem voltak ilyen vizsgálatok” – hangsúlyozta a kutató.

A kutatáshoz internetről összeszedett történeteket is felhasználtak, valamint hallgatókat kértek meg, hogy írjanak naplót a mindennapokban tapasztalt „hülyeségekről”. A feljegyzéseket és történeteket 150 „bírának” adták ki, akik 90 százalékban megegyeztek egymás között abban, hogy egy-egy helyzetben használnák-e a kifejezést vagy sem.

Az eredmények szerint a kifejezést például akkor alkalmazzák az emberek, amikor valaki magabiztos olyan dologban, amelyekhez igazából nincs megfelelő képessége, tehetsége vagy tudása. Ilyen például, amikor valaki ittasan vezet – magyarázta Aczél Balázs. Hozzátette: a kifejezés használatának érdekessége az is, hogy szándékosan nem lehet „hülyeséget” csinálni, az emberek megítélése szerint a „hülyeség” nem lehet célvezérelt viselkedés eredménye.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Leiter Jakab 2015. november 8. 17:12

Megnéztem, az MTI eredeti hírében is hosszú ó-val van a Lóránd. Most akkor a betűhív átvétellel a Nyest égetni akarta az MTI-t, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a tévedésükre?

2 Irgun Baklav 2015. november 8. 17:18

@Leiter Jakab: Vagy egyszerűen csak nem szúrták ki a dolgot. :-)

3 Janika 2015. november 8. 17:23

@Leiter Jakab: vagy csak simán elkerülte a figyelmüket, mint számos hírportál (figyelő, origo, stop, eduline, stb) szerkesztőjének is ;-) az MNO-n viszont rövid o-val van :-)

4 szigetva 2015. november 8. 17:27

www.nyest.hu/hirek/lorand-lorant-es-roland

Megjegyzem, az érintett egyetem egyik munkatársa meg "Lóránd"-nak írja: www.btk.elte.hu/dynpage6.exe?f=btke&p1=m...:8210&per=CMPER-1494

5 Irgun Baklav 2015. november 8. 17:38

@szigetva: Hát ha a szüleinek engedték így anyakönyvezni (?), akkor nyugodtan írhatja úgy. :-)

Azért ez más, mintha Eötvös nevét írná másképp, mint kellene (ELTE-dolgozóként ez elég ciki lenne).

6 szigetva 2015. november 8. 17:47

@Irgun Baklav: Nem értek egyet ezzel a helyesírás-fetisizmussal. Egyébként ha egyszer [lóránd] az ejtése és keresztnév. Az "Attila" nevet is lehet "Atilla"-nak írni. (Szóval oké, észrevesszük, mert mi olyan műveltek vagyunk, hogy tudjuk, hogy a fizikus "Loránd"-nak írta, de hogy még ezen élcelődjünk is…)

7 Irgun Baklav 2015. november 8. 18:48

@szigetva: Én Scheirich Lóránd nevén semmiképpen nem élcelődnék (neki ez a neve és kész), max. az MTI (elvileg bölcsész) hírszerkesztőjén, vagy az egyetem azon dolgozóin, akik nem tudják helyesen leírni Eötvös Loránd (az ELTE-dolgozók esetén tulajdon munkaadójuk) nevét. (Lehet, hogy ilyen munkatársak nincsenek is, de őszintén szólva, amikor a linkre kattintottam, attól tartottam, hogy ilyet akarsz mutatni.)

Persze „az utca emberétől” még esetleg megbocsátható, ha tévedésből kiejtés szerint írja, de azért mégis nemzeti nagyjaink egyikéről van szó (Kossuth, Batthyány, Széchenyi István mellett), akiről az általános iskolában is hallhatott mindenki...

8 szigetva 2015. november 8. 19:08

@Irgun Baklav: Az egyértelmű, hogy a név viselőjén nem élcelődünk, de nekem az is visszás, hogy azon élcelődünk, aki egy ilyen ritka, és megjósolhatatlan módon írt nevet elvét. Lássuk be, az "Eötvös Loránd" nevet elég hülyén szokás írni.

9 Tacfarinas 2015. november 8. 19:28

@szigetva:

Hülyének hülye ugyan az írásmódja, de azért az Eötvös Loránd nevet jól leírni tudni szvsz tényleg az alapműveltség része. Ez olyan, mint a Széchényi Ferenc és Széchenyi István vezetéknevei közti írásmódkülönbség: sznobizmusból vagy nem, de egyszerűen illik ismerni.

Ha valaki mondjuk azt nem tudja, hogy teszem azt a "Ponori Török Emil" nevet Ponori Thewrewk Emilnek kell írni, na az más tészta :-)

10 szigetva 2015. november 8. 19:43

@Tacfarinas: Ugye a többi furcsán írt név mind családnév. Itt viszont egy keresztnévről van szó, amit szokatlanul írunk. Erre sokan nincsenek felkészülve.

11 arafuraferi 2015. november 8. 20:15

@Tacfarinas: Mivel az emberek nagy része nem tudja leírni az egész familit: Széchényi Ferencet, Széchényi Lajost, Széchenyi Zsigmondot (ezt talán, de csak azért, mert Sz. I.-t le tudja írni), onnantól kezdve csak sznobok állíthatják, hogy az alapműveltség része. Amúgy 1822-ig Széchenyi István is le tudta jól írni a nevét két ékezettel, de mivel csak 1905-ben döntött úgy a család, hogy a renitens írásmód ellenére az egyedüli helyes írásmód a Széchényi, ezért még István nem tudhatta, hogy az újítása hibás. Az viszont egyértelmű, hogy netes felületen illik jól leírni a fontosabb neveket, hisz a google-t illik tudni használni, jobban illik, mint a Loránd nevet vagy a családon belüli különböző írásokat ismerni.

12 arafuraferi 2015. november 8. 20:23

@Tacfarinas: Egyébként meg közegfüggő, valahol azt illik jobban ismerni, hogy mikor folyat a tehén, valahol meg azért hülyéznek le, ha nem nem értesz a linuxhoz.

13 Leiter Jakab 2015. november 9. 01:34

@szigetva: Azért ezt helyesírás-fetisizmusnak minősíteni szerintem minimum túlzás. Egy ember nevének a helyes leírása nem helyesírási kérdés, hanem udvariassági. Ha úgy írok levelet egy Tót(h?) nevű embernek, hogy nem vagyok biztos a h-ban, minimális udvariasság, hogy utánanézzek. Azon én sem élcelődnék, ha egy gimnazista írná hosszú ó-val - csak szólnék neki, hogy esetleg később, amikor kínos lehet, már ne hibázza el. Mert szerintem MTI-hírben igenis ciki ilyet elszúrni. Erre nem mentség, hogy á, de ez egy hülyén írt keresztnév, és nem családnév.

És őszintén szólva azt sem érzem igazán indokoltnak, hogy az ilyesmit szóvá tevőknél szégyellnivaló motivációt tételeznek fel. Ez a "mert mi olyan műveltek vagyunk" egyszerűen nem elegáns, mert egyrészt semmilyen módon nem bizonyítható (ha minősítgetni akarnék, üres vagdalkozásnak mondanám), másrészt a vitapartner sértegetése. És ha ciki szóvátenni a Loránd elhibázását, akkor szerintem ciki tuskónak nevezni (ha mégoly burkoltan is) az ezt elkövetőt.

14 szigetva 2015. november 9. 01:42

@Leiter Jakab: Nem értünk egyet, de talán kár tovább ragozni.

Információ
X