nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kreatív térképészet
Hogyan csalják el a választásokat szalamandrával?

A választásokkal kapcsolatban időnként felmerül a gerrymandering szó – és általában nem kellemes kontextusban. De hogy jön ide a foltos szalamandra? Csalásmódszertani sorozatunk első részét olvashatják.

Kincse Szabolcs | 2014. március 15.
|  

A foltos szalamandra (Salamandra salamandra) egy Magyarországon is jól ismert kétéltű: a hegységekben él, elsősorban a lombos, árnyékos helyeket kedveli. Nagyon szép állat, akár 20 cm hosszúra is megnő. No de mi köze ennek – a magyar Wikipédia szerint – esetlen állatkának a választási csaláshoz?

Gyanúsítottunk, a foltos szalamandra
Gyanúsítottunk, a foltos szalamandra
(Forrás: Wikimedia - Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

1812-ben az amerikai Massachusetts állam is választásra készült. A Demokratikus-Republikánus Párt kormányzója, Elbridge Gerry jól látta, hogy a küzdelemben pártja nem sok jóra számíthatott. A közhangulat ugyani a rivális Föderalista pártnak kedvezett. Éppen ezért a kormányzó piszkos trükkhöz folyamodott: elfogadtatott egy olyan törvényt, ami a választókerületeket a pártjának megfelelő módon rajzolta át. Az átszabást – azon túl, hogy az a kormányzó pártjának kedvezett – semmi sem indokolta. A létrejött új választókerület egészen nevetségesen festett: alakja többek szerint leginkább egy szalamandrához hasonlított. Az akció a lehetőségekhez képest sikeres volt, hiszen a párt ugyan elvesztette többségét a képviselőházban, sőt Elbridge kormányzói posztja is ugrott, azonban a szenátusi hely az átrajzolásnak köszönhetően megnyugtató fölénnyel Demokratikus-Republikánus maradt.

A közvélemény nem maradt a piszkos trükkökkel próbálkozó kormányzó adósa. A Boston Gazette március 26-i száma a trükköt a szalamandráról és a levitézlett kormányzóról gerrymander névre keresztelte. A név elterjedésében fontos szerepet játszott Elkanah Tisdale a Boston Centinel magazinban megjelent híres karikatúrája is, amin a hírhedt Gerry-Mander látható. A választókerületek politikai célok mentén történő átrajzolásának enyhén szólva is megkérdőjelezhető praktikáját azóta is gerrymandering néven emlegetik a politikában. A leghatékonyabb gerrymanderingre természetesen ott kerülhet sor, ahol a választási rendszer kevésbé arányos – azaz ott, ahol a közvetlen szavazatoknak nagyobb a szerepük, és ahol a vesztes jelöltre leadott szavazatok kevésbé vagy egyáltalán nem számítanak a végeredmény szempontjából.

A „mitológiai” állat, a Gerry-Mander Elkanah Tisdale karikatúráján
A „mitológiai” állat, a Gerry-Mander Elkanah Tisdale karikatúráján

Az előző választási rendszerhez képest például az új magyar választási rendszer is egyértelműen kevésbé proporcionális, s talán ennek is köszönhető az a kétes dicsőség, hogy – számos amerikai példa mellett – Magyarország is rákerülhetett az angol Wikipédia leghíresebb gerrymanderingeket felsoroló listájára.

Magyarországról így szól az angol Wikipédia:

2011-ben Lázár János, a Fidesz politikusa Magyarország választókerületeinek újrarajzolását javasolta. Az ellenzék szerint az előző választások helyi eredményeit vizsgálva ez az átalakítás a jobboldali politikusokat részesíti előnyben. Azóta a törvényt a Fidesz-többségű parlament megszavazta. Tény azonban, hogy az átrajzolást megelőzően egyes választókerületekben akár kétszer annyi szavazatra is szükség lehetett egy képviselői hely megszerzéséhez, mint más kerületekben.

Íme a Wikipédia „dicsőséglistája”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 stanley 2014. március 23. 16:11

Köszönjük. Ezzel bizonyítást nyert, hogy a NYEST ugyanolyan tudományos szaklapnak álcázott fidesz-ellenes propaganda újság, mint az ÉS és a hvg. Szégyen. Ebben a cikkben mi volt pl. a "Nyelv" és mi a "Tudomány"? 2002-ben a ronwerber féle módszerek jobbak voltak? Ál-jobboldali párt indítása (Centrum Párt) ami a baloldal javára léptetett vissza, teljes média birtokolása, közvélemény kutatók manipulálása, választói adatbázi kiépítése (nem Kubatov találta ki! Hanem werber.)

6 istentudja 2014. március 18. 19:30

Miklós 2014. március 18. 14:35

Igen.Nagyon próbál csalni,ezt már az amerikai és a kanadai hazafiak is bejelentették,mert ök elöre tudják.Aki ilyen szalamandrákat csinál,az bármire képes...még a szocializmust is örökre megszüntetheti.Söt,ö irányítja Cusit,Simont és a passzátszelet is.

5 Miklós 2014. március 18. 14:35

@Szalakóta: Sajnos az előző szövegem eltűnt. Nem fogom újra írni. De azért nem hagyom megjegyzés nélkül hogy a Fidesz bármilyen módon von össze volt választókerületet mindig előnyösebb helyzetbe kerül mint az MSZP, kivéve az LMP-t és a Jobbikot. Így előfordulhat hogy egyetlen választókerületben sem kerül a "Kormányváltás-Összefogás" többségbe. Elveszítik azt az egy sikeres kerületüket is. Az LMP-nek és a Jobbiknak eddig sem sikerült képviselőt választókerületből bejuttatni pedig kétszer is próbálkozhattak! Vicces hogy hogy próbál a Fidesz csalni! Kár hogy én nem választhatok!

4 istentudja 2014. március 18. 13:50

Mikor és kik rajzolták meg az elözö választókerületeket?

3 Miklós 2014. március 18. 13:46
2 Szalakóta 2014. március 18. 12:59

Ha jól tudom, az előző választáson egy kivételével minden körzetet vittek. Sok szerencsét a szalamandrához!

1 Szalakóta 2014. március 15. 20:19

Ez tényleg statisztikailag be van bizonyítva, vagy mindenki elhiszi, amit egyes ellenzékiek mondanak, minden bizonyíték nélkül?

Információ
X