nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
álcivilek
Mi az a shit sheeting?

A politikusok hazudnak. Egy elfogulatlan kívülállónak sokkal inkább hiszünk.

Fejes László | 2014. október 2.
|  

Végéhez közeledik a kampány, ahol szoros a verseny, ott akár tovább is durvulhat. Sok mocskos trükköt ismernek már a magyar választók, de sosem árt, ha előre felkészülünk azokra, melyek Magyarországon még kevésbé népszerűek. Az ilyeneknek az egyszerű választópolgár könnyebben bedől, mint azoknak a trükköknek, amelyeket már ismer. De milyen új trükköket vethetnek be a pártok (és független jelöltek)? Feltehető, hogy ötleteiket külföldről veszik, a máshol már bevált módszereket igyekeznek alkalmazni. Az egyik ilyen módszer a shit sheeting.

A módszer lényege, hogy valamelyik jelölt vagy a mögötte álló szervezet magát helyi lakosnak álcázva, körlevélben mocskolja (nyíltan vagy burkoltan) az ellenfelet. A levelet látszólag egy helyi lakos írta, az ő neve szerepel aláíróként, általában a leveleket kézzel írják és fénymásolják – ezzel is erősítve azt a benyomást, hogy a levelet egy a politikában és a kampányolás technikáiban járatlan civil írta. A címzett így a levélben szereplő, a jelölt erkölcstelenségéről, törvénysértéseiről vagy alkalmatlanságáról szóló kijelentéseket nem mint az ellenfelek állításait, hanem mint egy kívülálló elfogulatlan véleményét értelmezi. Az ilyen leveleket gyakran a kampány utolsó szakaszában (ill. ahol van, kampánycsend idején) dobálják be a postaládákba.

Mi az a shit sheeting?
Forrás: Wikimedia Commons / Poulpy / CC BY-SA 3.0

A módszer shit sheeting (szó szerint kb. ’szarborítás, szarborító’) elnevezése nem tűnik általánosan elterjedtnek. Az Urban Dictionary ebben a jelentésében nem is ismeri, csak a shit sheet kifejezés fordul elő (szintén igeként) abban a jelentésben, hogy ’valakinek az ágyába állati ürüléket helyez’. (Ezen kívül előfordul főnévként ’vécépapír’, illetve ’nem a diák (hanem felnőtt) által írt beadandó dolgozat’ jelentésben, de a kapott szavazatok alapján ezek nem tűnnek hitelesnek.

A módszer egyébként nem annyira különleges, az alapötlet nagyon közel áll más piszkos politikai trükkök módszereihez. Legközelebb talán bérkommentelők alkalmazása áll hozzá – a shit sheeting alkalmazható blog vagy e-mailek formájában is. de alapjában véve ugyanezen elvek szerint működik az a trükk is, amikor formálisan civil szervezeteket hoznak létre kampányolásra, vagy amikor látszólag a politikától távol álló szervezeteket (pl. kaktusztenyésztők szövetsége, rollerrel közlekedők érdekvédelmi szervezete) ültetnek be „civil” kuratóriumokba, hogy ott egyes pártok politikai érdekeit képviseljék.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 limlom 2014. október 2. 11:23

Mekkora bunkósság ez a cikk. Nincs olyan kifejezés a köznyelvben mint az, hogy "shit sheeting." Ez plané egy neologizmus ami csak Ausztráliában érthető egy nagyon szűk társaságban. Azaz, egy különös "sociolect"-ben (jelentés: "A kifejezés a szociolingvisztika, a nyelv egy adott társadalmi csoport tagjai által használt megkülönböztető módon utalva. a szemiotikai szempontból szélesebb körben folyamodik alkódok megosztott tagjai az ilyen csoportok"). "Sockpuppeting" van, "Astroturfing" van. Mindkettő sokkal jobban kifejezi azt, hogy amivel a cikk foglalkozik.

Információ
X