nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy Szent Sebestyén vértanúd nyomán...

„Kérünk, Urunk, add meg nekünk az erő Lelkét, hogy Szent Sebestyén vértanúd dicsőséges példája nyomán megtanuljunk inkább engedelmeskedni neked, mint az embereknek.” A Szentek Lexikona által ajánlott fohászból nehéz kikövetkeztetni, mi köze lehet szent Sebestyénnek a doktori dolgozatokhoz. Kihez fohászkodjon a tudományos eredményekre törekvő politikus? És kihez az online újságíró?

Lucia Severa Cambrensis | 2012. november 26.
|  

Az index beszámolója szerint Pálffy István KDNP-s képviselő a Semjén Zsolt doktori dolgozatát övező vita kapcsán a katolikusok, és általában a kereszténység elleni összehangolt támadásról beszélt. Eszerint a HVG Néró és Diocletianus császár örökébe lépett, ám míg azok oroszlánokkal, a HVG plágiumgyanúval igyekszik lemészárolni a keresztényeket, vagyis a HVG esetében napjaink szent Sebestyénét, Semjén Zsoltot.

Ide nekem a védőszentet

Szent Sebestyén Diocletianus császár uralkodása alatt, 288-ban szenvedett vértanúhalált. A legenda szerint miután megtérítette két katonatársát, az őket fogva tartó hivatalnokot és családját, valamint Róma főbíráját, kereszténységgel vádolták, és a császár parancsára a numídiai íjászok lenyilazták. Bár súlyosan megsérült, sebeibe nem halt bele, felgyógyulása után a császár színe elé állt és nyilvánosan számon kérte rajta a keresztények üldözését. Diocletianus ez alkalommal az ítélet végrehajtását nem bízta a véletlenre, parancsára a testőrei azonnal agyonverték a katonát. Sebestyént hagyományosan fához kötözötten, nyilakkal átszúrva ábrázolják, vadászok, íjászegyesületek, lövészek, puskaművesek és katonák tisztelik védőszentjükként, vagyis Sebestyén azon kevés ókeresztény mártír közé tartozik, akiknek alakjához semmilyen módon nem kötődik oroszlán, ráadásul a plágiumügy kapcsán történő említése is nehezen érthető.

Se teológia, se fordítás, se oroszlán
Se teológia, se fordítás, se oroszlán

Egy gyakorló katolikus sokkal frappánsabban is választhatott volna szentet hasonlatához. A számtalan oroszlán által kivégzett vértanú közül találóbb lett volna Antiochiai Szent Ignác püspökre utalni, aki nem csak oroszlánjai miatt lett volna alkalmas párhuzam, hanem teológiai munkássága, nevezetesen apostoli levelei miatt is. Oroszlánnal és teológiai munkássággal egyaránt rendelkező vértanú még Márk evangélista, általában véve az írók védőszentje, illetve oroszlánnal ábrázolják Szent Jeromost, a fordítók védőszentjét is. Jeromos állította össze a Biblia latin nyelvű alapszövegét, a Vulgatát, a könyvek egy részét maga fordította, más részét korábbi fordítások alapján átdolgozta, emellett felszólalt korának egyik legnépszerűbb eretnekségi mozgalma, a pelagianizmus ellen is. (A pelagianizmus az i.sz. IV-V. században megfogalmazott tan, mely szerint az ember isten segítség nélkül is elérheti a tökéletességet és az üdvösséget.) Oroszlánnal pedig azért ábrázolják, mert a legenda szerint amikor Betlehemben járt, hogy elsajátítsa a bibliafordításhoz szükséges nyelveket, az otthonául szolgáló kolostor közelében egy sánta oroszlánt talált. A szent kihúzta a talpából a tüskét, az állat pedig hálából haláláig követte Jeromost.

Területileg illetékes

A katolikus egyház nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden személy találhasson magának védőszentet, akár név, akár foglalkozás, akár lakhely szerint. A földrajzi területek és szakmák védőszentjét jellemzően a Vatikánban szokták kijelölni, az utónevek mellé azonban területi szinten is javasolnak patrónust. A Magyarországon népszerű Keresztneveink, védőszentjeink című könyv például a kiadás idején Magyarországon anyakönyvezhető összes utónév, így az Upor, Timur, Lantos, sőt az Ahmed név viselőjének is javasol védőszentet, időnként meglehetősen esetleges szempontok alapján.

Egy a teológiai doktoriján dolgozó politikus is több illetékes patrónus közül is választhat. A politikusok és államférfiak védőszentje (a szintén vértanúhalált halt) Morus Szent Tamás. A teológusoké Szent Ágoston, a tudósoké Írországi Szent Brigitta, Aquinói Szent Tamás pedig mindkét szakmáé egy személyben.

Fagyoskodók
Fagyoskodók

Az írók közül Szalézi Szent Ferenc személyében külön védőszentjük van az újságíróknak, Sevillai Szent Izidor pedig 1999 óta nem csak a tudomány, hanem az internetet is oltalmazza. A leendő nyelvészek és más felsőfokú tanulmányokat folytatók szintén Aquinói Szent Tamáshoz, illetve Szent Katalinhoz fordulhatnak imákkal, bár az idei vizsgaidőszakban esedékes szénszünet miatt valószínűleg a szebasztei negyven vértanúhoz is fohászkodni fognak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X