nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy mondom klingonul?

Nemsokára a hazai mozikban is látható lesz az új Star Trek nagyjátékfilm, amit ötletesen egy online fordítóval népszerűsítenek.

nyest.hu | 2013. május 15.
|  

Heghlu'meH QaQ jajvam! Vagyis: Jó nap ez a halálra! – szól a híres klingon csatakiáltás. Jó hír a Star Trek rajongóknak, hogy mostantól 41 nyelv szavait fordíthatják klingonra a Bing keresőbe beépített online fordítóprogram segítségével. A klingon anyanyelvi beszélőinek sem kell félniük, a fordító három tucat nyelvre képes átültetni klingon nyelvű szavakat és kifejezéseket. 

Ez az újítás a Redmond Software és a Paramount Pictures közös marketingkampányának része, mellyel a Paramount néhány napja bemutatott Star Trek Into Darkness (magyarul Sötétségben – Star Trek) című filmjét népszerűsítik. 

Michael Dorn Worf szerepében
Michael Dorn Worf szerepében
(Forrás: startrek.com)

Az 1966-tól futó sorozatban sokáig beszéltek ugyan a klingon nyelvről, a színészek mégis csak angolul szólaltak meg. Az első klingon szöveg az 1979-es nagyjátékfilmben (Star Trek – A mozifilm) hangzott el; a nyelv első szavait a film egyik színésze, James Doohan alkotta meg. A nyelvet később Marc Okrand nyelvész dolgozta ki teljesen, és hiába próbált meglehetősen bonyolult nyelvet alkotni, a rajongóknak ez sem jelentett akadályt, hogy megtanulják. Ebben segítségükre volt a szintén Okrand által 1985-ben kidolgozott első klingon szótár (The Klingon Dictionary), vagy az azóta megjelent körülbelül 200 klingon nyelvű kiadvány. A mostantól elérhető online szótár fejlesztésében Okrand is közreműködött.

A Bing fordítója egyébként nem az egyetlen online segédeszköz, ami a klingon nyelv rajongóinak segítségére van a nyelvtanulásban. A tudósok és rajongók által alapított Klingon Language Institute (Klingon Nyelvi Intézet) rendszeresen kiadta HolQeD (Nyelvészet) című periodikáját, mely nyelvészeti tanulmányokat, kultúrával kapcsolatos cikkeket és híreket is közölt. Sajnos a folyóirat online formátumra váltása után nem sokkal megszűnt. A sci-fi műfaja, a Star Trek és a klingon nyelv azonban továbbra is fontos elemei a nerd kultúrának, ezt például a nemcsak nerd (intellektuális geek) nézők körében népszerű Big Bang Theory (magyarul Agymenők) című sorozatban is gyakran láthatjuk.

Az új filmben egy jelenet erejéig szólalnak meg klingonul a színészek, nekünk erre már csak május 16-ig kell várni!

Forrás

Los Angeles Times: Klingon language of Star Trek coming to Bing translator

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X