nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sci-fi opera, klingon nyelven

DaHjaj 'oH Qaq jaj vaD bl'reS, vagyis jó nap ez az operára - hangzik a Star Trek című kultikus sorozatból megismert klingonok nyelvén, amelyen első ízben opera csendül fel pénteken a hollandiai Hágában.

MTI | 2010. szeptember 11.
|  

Az opera műfaja a klingon kultúra sarokköve, most azonban a földlakóknak is alkalma nyílik találkozni az univerzum távoli sarkában élő klingonok nyelvén írott operával. Az U (mint univerzum vagy univerzális) című operashow-t három estén át játsszák a hágai Zeebelt Színházban.

A 90 perces előadás Kahless, a Felejthetetlen történetét meséli el. A klingon legenda szerint Kahless a birodalom alapítója, a hagyomány szerint a valaha élt legnagyobb klingon harcos volt.

A holland szervezők gondoskodtak a klingonok meghívásáról, még áprilisban rádióüzenetet küldtek „otthonukba”, az Arcturus csillag felé. Mivel az üzenetnek 36 év kell, hogy odaérjen, nem valószínű, hogy egy klingon is megjelenne a pénteki bemutatón vagy a későbbi frankfurti előadásokon.

A földlakók mindenesetre elégedettek voltak a darabbal, a csütörtöki előzetes bemutató közönsége úgy értékelte, a zene igazán jó, és a színészek is lenyűgöző teljesítményt nyújtottak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X