nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A hiphop szavainak jelentése

Egy New York-i kutatóközpontban hiphop szövegeket elemeznek nyelvészeti szempontból: aki kíváncsi az eredményekre, utánajárhat.

nyest.hu | 2010. június 9.
|  

Akár szereti valaki, akár nem, tény, hogy a hiphop zenék szövegei a nyelvi újítás élvonalában járnak, és a fiatalok szóhasználatát napra készen követik, illetve módosítják is egyben. Ezeket az általában alulértékelt, mégis figyelemre méltó nyelvi újításokat próbálja kielemezni és megérteni a Hip Hop Word Count projekt. A kutatást a New-Yorki Eyebeam művészeti és technológia központ kezdeményezte – tudósít a divatirányzatokra specializálódott PSFK cég honlapjának egyik cikke.

A projekt célja, hogy nyelvészeti algoritmusok alkalmazásával megválaszoljon olyan kérdéseket, mint hogy milyen műveltség és iskolázottság szükséges a szövegek megértéséhez. Ehhez a hiphop szövegek metaforáit, hasonlatait és kulturális utalásait elemzik modern matematikai és statisztikai módszerekkel.

A projekt eddigi eredményei közé tartozik például a Rap Adat Csomag#1, mely az egyik legsikeresebb rap előadó, Jay-Z összes szövegének elemzését tartalmazza, és ingyenesen elérhető bárki számára az Eyebeam honlapján keresztül. A program minden hónapban egy újabb rapper szövegeinek elemzésével tervezi bővíteni a kínálatot. A további tervek között szerepel még a Harvard Egyetem Hiphop Archívumával való együttműködés lehetősége is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X