nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A látássérültekért módosíttatnák a Kindle-t

A hangos olvasót aktiváló menürendszer annyira bonyolult, hogy azt csak egy látó képes beállítani – nehezményezik az Egyesült Államokban.

MTI | 2009. november 12.
|  

Az Amazon elektornikuskönyv-olvasójának átalakítását szeretné elérni az Egyesült Államokban a Vakok Nemzeti Szövetsége (NFB), amely szerint két egyetem is tartózkodik a Kindle bevezetésétől, mert a látássérülteket segítő hangos olvasó funkció csak egy látó közreműködésével érhető el.

Az eszköz felépítését kifogásoló Wisconsin-Madison és Syracuse Egyetem addig nem kívánja alkalmazni a Kindle-t, amíg annak menürendszerét a látássérültek számára át nem alakítják. Az egyetemek azzal érvelnek, hogy szabályaik szerint nem vezethetnek be olyan technológiát, amely bizonyítottan hátrányos a vak hallgatók számára – adta hírül a Yahoo hírportál.

A Kindle-lel egyébként csak annyi a probléma, hogy a hangos olvasót aktiváló menürendszer annyira bonyolult, hogy azt csak egy látó képes beállítani.

Az NFB szerint Amerikában mintegy 1,3 millió vak ember él és rajtuk kívül számtalan fogyatékkal élőnek – például a diszlexiában szenvedőknek – is nehézséget okoz az olvasás.

A szövetség az olvasót egyébként jó megoldásnak tartja a látássérültek életének megkönnyítésére, mindössze azt szeretnék elérni, hogy a gépi hang a letöltött tartalmak mellett a menürendszert is felolvassa.

A könyvpiacnak még mindig csak egy töredékét adják az elektronikus könyvek. Az Amazon további vevők reményében októberben mutatta be a Kindle nagyképernyős, 489 dolláros (88 ezer forintos) változatát, amelyet elsősorban a felsőoktatásban tanulóknak ajánlanak.

Információ
X