nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Hipnotizált zombik” Izraelben?

Bírálta a ciszjordániai telepeseket egy izraeli könyv – a vásárlók panaszai miatt lekerült a boltok polcairól a felzúdulást kiváltó kiadvány.

MTI | 2010. április 19.
|  

Vásárlói panaszok nyomán leszedtek egy izraeli könyvesbolthálózat polcairól egy olyan kötetet, amely „messiási elmebajjal” megvert és „hipnotizált zombikként” bélyegezte meg a ciszjordániai zsidó telepeseket – jelentette be kedden maga a vállalat. A könyv egyúttal bírálta az izraeli jobboldalt a telepesekkel fenntartott szoros kapcsolata miatt.

A Comet Hasfarim könyvesbolthálózat döntése kiváltotta egyes egyetemi tanárok és közéleti szereplők bírálatát. Utóbbiak azt állították, hogy a cég politikai nyomásnak engedve határozott az ügyben, a lépést a szólásszabadságra mért súlyos csapásként értékelték, egyúttal a hálózat bojkottjára szólítottak fel.

A hálózat egy izraeli zászlót ábrázoló mágnessel együtt csomagolta és a jövő hétre eső függetlenségi nap előtt egy sékelért árusította a könyvet, azt sugallva egyesek szemében, hogy támogatja a kötet mondanivalóját. A vállalat emiatt döntött a könyveknek a polcokról történő levétele mellett, és közleményben hangsúlyozta, hogy egyik (politikai) oldal mellett sem kíván állást foglalni. Dani Dajan, a zsidó telepesek tanácsának elnöke bírálta a közösségeiket szerinte „vulgáris nyelvezettel támadó istenkáromló művet”, de nem kifogásolta árusítását.

Izrael az 1967-es arab-izraeli háborúban foglalta el Ciszjordániát, ahol nem sokkal később zsidó telepeket kezdett létesíteni. A Jordán folyó nyugati partvidékén jelenleg mintegy 300 ezer telepes él közel két és fél millió palesztin mellett. A palesztinok remélt független államuk részének tekintik a területet és a telepek felszámolását követelik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X