nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zsidó iskolák a héber érettségiért

Levelet írtak Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek a héber nyelvet oktató középiskolák vezetői annak érdekében, hogy a héber továbbra is érettségi vizsgatárgy maradhasson.

MTI | 2012. június 22.
|  

Levelüket ismertetve az érintett iskolák vezetői csütörtökön az MTI-vel közölték: arra mutattak rá, hogy az esélyegyenlőség, a szabad vallásgyakorlás és a hagyományok őrzése szempontjából egyaránt nélkülözhetetlennek tartják, hogy héberből a jövőben is lehessen érettségi vizsgát tenni.

A levél aláírói között szerepelnek a bejegyzett magyarországi zsidó felekezetek vezetői, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző  Zsidó Egyetem rektora, az Izraeli Kulturális Intézet vezetői, a héber nyelvet oktató középiskolák pedagógiai és vallási vezetői, a héber nyelv érettségitétel-készítő bizottságának vezetője és tagjai, továbbá több magánszemély.

Az iskolavezetők közleményükben azt írták: a héber egyfelől klasszikus nyelv, amely a zsidó-keresztény kultúra szerves része. Másfelől ugyan formálisan nem nemzetiségi nyelv, de a zsidó családok jelentős része jelenleg is őrzi a zsidó hagyományokat, amelyeknek „szimbolikus megtartója az országban több iskola által oktatott héber nyelv”.

Emlékeztettek arra: a június elsejei kormányrendeletből az derül ki, hogy a héber nyelv nem szerepel a tételesen felsorolt érettségi vizsgatárgyként megjelölt idegen nyelvek között. Mivel a magyarországi zsidóság nem nemzetiség, a törvény által vizsgatárgyként megjelölt nemzetiségi nyelvek közé sem sorolható be. Felhívták a figyelmet arra, hogy ugyanakkor a módosítás tervezetének elkészülte és a kormányrendelet megjelenése között eltelt időben bizonyos nyelvek visszakerültek az érettségi vizsgatárgyak közé.

Kitértek arra is, hogy a héber nyelv mint érettségi vizsgatárgy megszüntetésének tervezetére reagálva május 2-án a három magyarországi zsidó iskola aláírásával, a héber érettségitétel-készítő bizottság levelet írt Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak, felhívva figyelmét a héber nyelv, mint érettségi vizsgatárgy fontosságára, erre azonban nem érkezett érdemi válasz.

Múlt csütörtökön Verő Tamás rabbi az MTI-vel azt közölte: május 2-ai levelükben egyebek mellett azt írták, „természetesen egyetértünk azon törekvéssel, miszerint a vizsgarendszerre vonatkozóan is alkalmazni kell a költséghatékonyságot”, ugyanakkor hozzátették, hogy a héber nyelv ismerete nélkül sem a zsidó vallás gyakorlata, sem pedig az etnikai kisebbségi létezés feltételei nem biztosítottak.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár az MTI megkeresésére akkor az érettségi változásait rögzítő kormányrendeletben foglaltakat a vizsgarendszer ésszerűbb és költséghatékonyabb átalakításának szándékával indokolta. Közleményében rámutatott: az érettségi változásait rögzítő kormányrendelet elfogadása után érkezett hozzájuk a megkeresés a héber nyelv érettségi vizsgájának ügyében. Mint írta, a rendelet egyik célja, hogy „az európai gyakorlattól eltérően indokolatlanul sok választható tantárgyak számát csökkentse”, valamint „biztosítsa a vizsgarendszer áttekinthetőbb, ésszerűbb és költséghatékonyabb átalakítását”.

A kormányrendelet szerint a jövőben angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatottakból érettségizhetnek a diákok  tette hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
27 Krizsa 2013. május 5. 11:25

@Roland2: Na, akkor tőlük vettük át a kismillió szláv jövevényszót:-). Viccelek: egyik se "vett át" semmit. Közös európai - ragozó- szubsztrátnyelv volt. Közös mássalhangzó vázakkal. S hajjaj, hát abban volt benne a magyar nyelv őse is.

26 Varmer 2013. május 5. 11:15

@Ringelhuth bácsi: És mi a helyzet a rómaikkal a FÖldközi-tenger mellékén? A szászokkal Britanniában, majd később a dánokkal, norvégokkal?

Majd' minden ma élő nép (legalábbis Európában) "elűzött" "kiirtott" valakit, amikor elfoglalta azt a területet, ahol most él. Akkor ennyi erővel Európa nem az európaiaké. Csak elég ciki, hogy kizárólag európaiak lakják.

25 eija 2013. május 5. 07:10

@Ringelhuth bácsi:

Elés sokan tanultunk finnül, a Leövey Klára gimnáziumban legalább 10en szerettek volna belőle idén érettségizni. Én magam csak vendégtanuló voltam, mivel hivatalos státusz kellett a finnérettségihez. És igen, 2012ben érettsgiztünk belőle hárman, idén is szerettek volna és mivel információim szerint ismét bevezetik, jövőre megint fognak.

24 istentudja 2012. június 26. 07:21

@Roland2: Globalizmus.Sklaveni,Sklabinoi,Sclavi,rabszolgák...

23 Roland2 2012. június 25. 20:02

@Ringelhuth bácsi: Úgy tudom a magyarok szláv rabszolgákkal is kereskedtek ( Bizánccal ).

22 istentudja 2012. június 25. 18:43

@edward: Thanks edward!

21 Ringelhuth bácsi 2012. június 25. 18:40

@edward: És még egy z betű a gondolkoz végére, íme: z.

20 Ringelhuth bácsi 2012. június 25. 18:39

@edward: Kedves magyar testvérem! Gondolkoz! Ami a Kárpát-medencébe bevonuló őseinknek dicsőséges honfoglalás volt, az a meghódított és leigázott embereknek agresszió a családjuk és lakóhelyük ellen. A hágai nemzetközi bíróság a 7 vezérnek minimum 77 évet adott volna fejenként.

19 doncsecz 2012. június 25. 18:24

@anokó: Amikor Gyurcsány valami vicceset akart mondani arab focistákról úgy felkapták a vizet, hogy az egyik újságíró kemény szavakkal írt Magyarországról és egy arab katonai csapást látott fontosnak a magyarok ellen. Amint DJS mondta nem illendő így beszélni, de volt oka rá. Amúgy ez elég jelentéktelen dolog, mert sok kisember beszél nagy hülyeségeket, de puszta szavakkal nem sokat árthat. Én viszont ismerek olyat aki kisember(nek tűnik), ám igencsak veszélyes lehet egy bizonyos közegre - azt már tényleg komolyan kell venni.

Amikor a muszlim világban hatalmas felindulást keltett a Mohamed-karikatúra az sem volt alaptalan, de súlyos túlzás volt.

18 edward 2012. június 25. 18:06

@istentudja: a "nacionalista" után kihagytad, hogy fasiszta és náci

17 istentudja 2012. június 25. 14:55

@Ringelhuth bácsi: A mindenit,de jó végre higgadt,tisztelettöl mélyen áthatott észérveket olvasni ilyen kényes kérdésben.Igen bizony,a magyar krónikák,pártdokumentumok és a szomszédos baráti országok korabeli jegyzökönyvei mind tartalmazzák a primitív,vérszomjas,nacionalista honfoglalók kegyetlenkedéseit.És még ma sem férnek a börükbe(n).Hogy is tudja elviselni öket a civilizált Európa...

16 Zeller Ede 2012. június 25. 14:42

@maxval:

anonymous csacsiságokat hordott össze, ez már régóta nem kérdés. a békés időkkel kapcsolatban ajánlom figyelmébe a pozsonyi csata kérdéskörének utánaolvasását. horthy miklós őfőméltóságáról pedig kéretik nem állítani valótlanságokat.

15 maxval 2012. június 25. 13:25

@doncsecz:

Hozzáteszem: attól, hogy a magyar zsidók nagyobb része magyar nemzetiségűnek vallja magát, ez még nem igaz mindenkire. Ez a többség is elsősorban a holokauszt miatt van. Ugyanis a majdnem teljesen assziláns budapesti zsidók maradtak életben, míg pl. az északkeleti országrészben élő magukat nem magyarnak, hanem zsidó nemzetiségűnek vallók 99 %-a ki lett irtva vitéz Horthy és baráti köre által.

Egyébként igazad van: az a keresztény teológus, aki nem tud legalább olvasás szinten héberül, az álteológus...

14 maxval 2012. június 25. 13:19

@Ringelhuth bácsi:

Ez nem igaz. Éppenhogy békés volt a magyar honfoglalás. Ez nagyon "ciki" is volt az akkori magyaroknak, abban a korban a leginkább legitím területszerzési mód a vérrel való megszerzés volt, ez a békés beszivárgás nem tűnt ezért elég méltóságterljesnek, ezért találtak ki aztán a krónikákban harcot nemlétező fejedelmekkel. A vicc, hogy a dáko-római elmélet kezdeményezői meg a nemlétező fejedelmekre hivatkoztak, hogy "de hisz, a magyarok is leírtják, hogy velünk harcoltak, tőlünk vették el a földet".

13 DJS 2012. június 25. 12:11

@anokó:

"Indulatból sem lehet megsérteni egy népet."

Tévedés. Meg lehet sérteni, csak nem illendő.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X