nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
USA: túl veszélyes perzsául tanulni

Megbecsülik a perzsa nyelvtudást az Egyesült Államokban, de a diplomáciai patthelyzet miatt nehéz gyakorlatra szert tenni.

nyest.hu | 2010. április 26.
|  

A perzsa egy jelentős irodalmi hagyományokkal rendelkező nyelv – de elsősorban nem ezért fontos az Egyesült Államok számára, hanem Irán politikája és külpolitikája miatt. Ugyanakkor éppen ez utóbbi okból nehéz a perzsa nyelv amerikai diákjai számára a perzsa nyelvvel anyanyelvi környezetben megismerkedni – emeli ki a Washington Post riportja.

Az 1979-es iráni forradalom óta az Egyesült Államoknak semmilyen diplomáciai kapcsolata nincsen Iránnal. Az évtizedek óta tartó amerikai embargó miatt az amerikai egyetemek számára a nyelvkönyvek és a folyóiratok beszerzése komoly nehézségbe ütközik.

A 2001-es Világkereskedelmi Központot ért támadás óta az amerikai kormány különös hangsúlyt fektet az arab és a perzsa nyelv oktatására. Az előbbit tanuló diákok száma 130 százalékkal nőtt 2002 és 2006 között. A perzsa nyelv tanulóinak száma ezzel egy időben szintén 80 százalékkal emelkedett, ám így is csupán kevesebb mint egy tucat amerikai egyetemen működik perzsa tanszék. A nyelvet élesben tanulni vágyó amerikai diákok számára pedig az iráni tanulmányi út túl sok kockázattal jár – szól az USA külügyminisztériumának álláspontja.

A perzsa nyelv különböző – kölcsönösen érthető – változatait legalább 70 millió ember beszéli anyanyelveként Irán, Afganisztán és Tádzsikisztán területén, illetve további 30 millióan használják e helyeken második nyelvként. A perzsa nyelv amerikai tanulói csak Tádzsikisztánban tesztelhetik nyelvtudásukat élesben: itt helyi dialektust és cirill betűs írást használnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X