nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Munkát keres? Tanuljon nyelvet!

Lengyel, urdu és pundzsábi: egyre népszerűbb nyelvek Nagy-Britanniában, hiszen nem egy dolgozónak lehet szüksége rájuk, hogy kollégáival beszéljen.

nyest.hu | 2010. március 2.
|  

Mi a közös az IBM-ben, a British Airwaysben és az Arsenal labdarúgócsapatában? A nyelvtanulás. Pontosabban az, hogy ezek a cégek is (majd' háromszáz másikkal együtt) részt vesznek a brit Nyelvi Központ (National Centre for Languages) kampányában. A Próbáld ki az életet egy másik nyelven! kezdeményezés lényege, hogy a dolgozóikat nyelvoktatással segítsék.

Az ötlet tulajdonképpen alulról érkezett – számol be a Personneltoday weboldal. A kampány előtt ugyanis felmérést végeztek arról, miféle ismeretekre lenne leginkább szükségük az alkalmazottaknak. Az informatikai képzés mellett a nyelvismeret lett a befutó, így a cégek ehhez járulnak hozzá.

A felmérés érdekessége, hogy – úgy tűnik – változik némileg a munkavállalók által hasznosnak tartott nyelvek köre. Bár még mindig a francia, a német és a spanyol nyelv vezeti a listát, új „feltörekvő” nyelvek is belekerültek a legnépszerűbbek közé. Igaz, a bevándorlók magas százalékáról is ismert Nagy-Britanniában nem nagy meglepetés: a lengyel, az urdu és a pundzsábi nyelvek iránt igencsak megnőtt az érdeklődés az utóbbi időben.

A nyelvtanulás hasznosságát ugyanakkor nemcsak a dolgozóknak hangsúlyozzák. A brit álláskereső portálok szakértői felhívják a még egyetemre járó fiatalok figyelmét: válság idején – az alacsony fizetésigényen kívül – kevés dolog mutat olyan jól egy önéletrajzban, mint minél több idegen nyelv ismerete.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X