nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Utazás az angol nyelv körül
Harcosok és szókovácsok

Vannak események, melyek meghatározó szerepet játszanak egy-egy nyelv történetében. Ezek az események valahol lejátszódtak. Ezeket a helyeket fel is lehet keresni. Sőt, minderről könyvet is lehet írni...

nyest.hu | 2013. október 6.
|  

Új könyvet jelentetett meg az Oxford University Press. Bár címe alapján fantasy-regényre vagy szerepjátékra gondolnánk, a Wordsmiths and Warriors (Szókovácsok és harcosok) műfaját tekintve inkább az útikönyv és a nyelvtörténeti ismeretterjesztő irodalom keverékének tekinthető.

Szókovácsok és harcosok
Szókovácsok és harcosok

A könyv egyik szerzője David Crystal nyelvész, fonológus, aki több nyelvészeti ismeretterjesztő művet írt és szerkesztett, többek között a magyarul is megjelent A nyelv enciklopédiáját (eredetiben: The Cambridge Encyclopedia of Language). Társszerzője felesége, aki félig-meddig szintén szakmabeli: beszédterapeutaként és enciklopédiaszerkesztőként dolgozott. A házaspár nem először írt közösen könyvet, korábban Words on Words (Szavak a szavakról) címen adtak ki egy gyűjteményt, melyben a nyelvvel kapcsolatos idézeteket gyűjtöttek össze.

Az új kötet a házaspár valódi utazásán alapul: bejárták Angliát, Dél-Skóciát és Walesbe is eljutottak. Az út során olyan helyeket kerestek fel, melyek az angol nyelv szempontjából jelentősek, kezdve az angolszászok kenti partraszállástól, és főként írók-költők, fordítók, szótárszerkesztők, nyelvészek lakhelyeit érinti – az utolsó, londoni részben a nyelvi kisalkalmazásokról esik szó. A szöveget a férj írta, a kötetet a feleség által készített képek illusztrálják. A kötet segítségével bejárható az az út, melyet a házaspár megtett, de a könyv szerkezete az angol nyelv történetét követi.

A kötet népszerűsítése céljából a kiadó interaktív térképet is készített, ennek segítségével kicsit belelapozhatunk a kötetbe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X