nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Harc a digitális analfabetizmus ellen

Kiemelten veszélyben vannak a hátrányos helyzetű térségek és kistelepülések lakói, a 40 év felettiek, valamint az e-közigazgatási szolgáltatások elérése tekintetében a határon túli magyar állampolgárok.

MTI | 2013. február 1.
|  

A digitális írástudás fejlesztése elemi érdeke Magyarországnak: a vállalkozni, befektetni, ügyet intézni szándékozó állampolgárokat segítő közigazgatási szolgáltatások kifejlesztése a jövő egyik záloga – közölte a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) szerdán az MTI-vel. A közleményben az NHIT rögzíti: európai uniós forrásból finanszírozható projekt segítségével hamarosan több mint 150 kistelepülés lakóin és a határon túli magyarok helyzetén kíván változtatni a kormány. A digitális analfabetizmus felszámolása a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szerint is prioritást kell, hogy élvezzen az uniós támogatások felhasználása során.

A digitális eszközök és az elektronikus szolgáltatások használata tekintetében kiemelten veszélyben vannak a hátrányos helyzetű térségek és kistelepülések lakói, a 40 év felettiek, valamint az e-közigazgatási szolgáltatások elérése tekintetében a határon túli magyar állampolgárok, akiknek integrációját így is kívánatos lenne segíteni – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Az NHIT feladata, hogy véleményezze az információs társadalom kialakításának programját, menetrendjét és intézkedéseit. Ennek keretében kiemelt figyelmet kell szentelni az e-befogadás és a határon túli magyarságot szolgáló e-közigazgatási szolgáltatások kifejlesztése elnevezésű projektekre, amelyek csökkenthetik a digitális társadalmi különbségeket mind a hazai, mind a határon túl élő magyarok körében– hangsúlyozta a közleményben Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke. A feladatra kijelölt szervezetek kész akciótervvel rendelkeznek, így a pályázati források szabaddá tétele után elindulhatnak a digitális írástudatlanságot csökkentő programok – tette hozzá az elnök.

A közlemény ismerteti: az e-befogadás projekt keretében az 5000 fő alatti településeken élők felzárkóztatása érdekében mintegy 180 helyen, köztük 120 kispostán és 50 kisiskolában hoznak létre ingyenes wi-fi hozzáférési pontokat, 60 helyen érintőképernyős terminálokkal, amelyen speciális oktató és bemutató szoftver segítené az állampolgárokat az e-ügyintézés dolgaiban. A program keretében elsőként helyi szinten 500 mentort képeznek ki, akik a szoftveres és más oktatóanyagok mellett személyesen is segíteni tudnak a környezetükben élő embereknek. Az arra nyitott felhasználóknak okostelefon-alkalmazás is segít majd az e-ügyintézésben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X