nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Halakra is vadászott

Az őslénykutatók eddig úgy vélték, hogy a microraptorok kizárólag apró madarakkal és mókusméretű emlősökkel táplálkoztak.

MTI | 2013. április 27.
|  

Apró madarak és fákon élő emlősállatok mellett hal is szerepelt a Microraptor nevű apró, repülő dinoszaurusz étrendjében – derült ki a kanadai Albertai Egyetem által vezetett kutatás eredményeiből, amelyek szerint a „halászó” őshüllő a magasból lecsapva ragadta meg vízben úszó áldozatait. Az egyetem őslénytani tanszékének végzős hallgatója, Scott Persons szerint a Microraptor halászati képességeire vonatkozó új ismereteket a Kínában talált fosszilis maradványoknak köszönhetik. A szakember szerint rendkívüli szerencséjük volt, hogy rátaláltak a Microraptor-maradványra a vulkáni hamuban, és hogy az állat gyomortartalmát is könnyedén tudták azonosítani.

Az őslénykutatók eddig úgy vélték, hogy a microraptorok, amelyek nagyjából akkorák voltak, mint a mai sólymok, a fákon éltek és kizárólag apró madarakkal és mókusméretű emlősökkel táplálkoztak. „Most azonban már tudjuk, hogy a Microraptor különböző terepeken vadászott és színes étrendje volt. Kihasználta, hogy gazdag volt a zsákmánykínálat a 120 millió évvel ezelőtti, korai krétakorszakbeli nedves és erdős környezetben” – idézte Personst a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportál.

A fosszília vizsgálatából kiderült, hogy az állat fogai alkalmazkodtak a halakhoz hasonló csúszós, ficánkoló állatok megragadásához. A kutatók korábban megállapították, hogy a legtöbb húsevő dinoszaurusznak mindkét oldalt csipkézett volt a fogazata, „steak-késként” segítve a ragadozókat a hús elfűrészelésében. A Microraptor fogai azonban csak egyik oldalt voltak csipkézettek és előrefelé dőltek. „A jelek szerint a Microraptor egyszerűen felnyársalta fogaival a halakat” – magyarázta Persons.

A szakember a kétfedelű repülőgépéhez hasonlította a Microraptor szárnyainak alakját. Az állat hosszú kontúrtollakkal rendelkezett, amelyek aerodinamikus felületet alkottak a karokon, a farkon és a lábakon is. Persons szerint az állat képes volt rövid, irányított repüléseket végezni. Ez az első bizonyíték arra, hogy egy szárnyas ragadozó – a Dromaeosauridae család egy tagja – sikerrel vadászott halakra is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Pierre de La Croix 2013. április 29. 13:08

@Sigmoid: Nem mindig, mert néha a szigonyos halászatra is szokták mondani, hogy "vadásztak" vele. Nem tudom, hogy köze van-e a kifogott halak nagyságához és mennyiségéhez, de talán azért van ez, mert a halászás inkább már a hálóval történő halfogást jelenti a köznyelvben (a horgászást sem nevezik általában halászásnak, de a lakóhelyem környékén azért néha így is használják). Az állatoknál nehezíti még, hogy gyakran ugyanúgy állnak lesben, mintha a szárazföldön vadásznának, ez is segítheti az összeolvadást. Plussz lehet költői eszközként használja a cikk szerzője (pl.: az utcán nőket leszólító emberre is szokták használni azt a kifejezést, hogy "pecázik", mégsem követeled meg a használótól, hogy másképp nevezze, mert nem halakra vágyik).

1 Sigmoid 2013. április 29. 12:40

Ha szárazföldi élőlény halat ejt el, azt nem "halászásnak" hívjuk "vadászás" helyett? XD

Információ
X