nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az úszó törpepenge és társai

Három – eddig ismeretlen – őskori cápa fosszíliáit tárták fel az Egyesült Államokban, Arizona-államban, ahol a tengeri ragadozók legváltozatosabb „gyűjteménye” élt a perm időszakban, 270 millió évvel ezelőtt.

MTI | 2012. augusztus 15.
|  

A leletekről a Historical Biology című folyóirat legújabb számában jelentették meg tanulmányukat az Észak-Arizónai Földtani és Paleontológiai Hivatal múzeumának szakemberei.

A Nanoskalme natans, azaz azúszó törpepenge mindössze egyméteres volt, és borotvaéles, pengeszerű fogakkal bírt. Nagy valószínűséggel kisebb halakra vadászott, de alkalomadtán a döghúst sem vetette meg olvasható a Discovery News hírei között.


A Neosaivodus flagstaffensis egy közepes méretű, kétméteres cápa volt, amelynek fogazata arról tanúskodik, hogy a csigaházas polipokat (Nautiloidea) kedvelte. A Kaibabvenator swiftae hatméteres cápa volt, félelmetes, recézett fogakkalfelfegyverkezve. Nagy valószínűséggel kora csúcsragadozója lehetett, hasonlóan a jelenkori nagy fehér cápákhoz (Carcharodon carcharias).

270 millió évvel ezelőtt, 45 millió évvel az első dinoszauruszok megjelenése előtt a cápák voltak a tengerek urai. Rengeteg fajuk élt, és csupán más, nagyobb cápáktól kellett rettegniük” – hangsúlyozta John-Paul Hodnett, a  tanulmány vezető szerzője.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X