nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cseles dinoszaurusz

Nagy valószínűséggel csellel cserkészhette be áldozatait az a dinoszaurusz, mely a ősmadarakat evett, de maga nem volt képes repülni.

MTI | 2012. szeptember 2.
|  

Ősmadarakra vadászott a röpképtelen tollas dinoszaurusz, a Sinocalliopteryx gigas a kínai Liaoning tartományban előkerült fosszíliák tanúsága szerint. A leletekről a PLoS ONE szabad hozzáférésű folyóiratban jelentették meg tanulmányukat kanadai paleontológusok.

A kétméteres testhosszúságú Sinocalliopteryx gigas (’kínai szép szárny’) a gyors mozgású, ragadozó Compsognathidae dinoszauruszok családjába tartozott. A raptor testét tollszerű képződmények borították, a kecses felépítésű, hosszú lábú dinoszaurusz farkát 49 csigolya alkotta. Az Albertai Egyetem paleontológusai a Sinocalliopteryx gigas két csontvázát tárták fel, az egyikük gyomrában a legkorábbi ősmadár, a Confuciusornis sanctus egyszerre három meg nem emésztett példányát találták meg – olvasható a tanulmányt ismertető PhysOrg tudományos hírportálon.

A Confuciusornis sanctus a modern madarak csontvázának és izomzatának „nyersváltozatával” rendelkezett. Az ilyen primitív madarak lassan emelkedhettek a levegőbe, és csak rövid távok megtételére voltak képesek. Mindazonáltal – mint az Albertai Egyetem kutatói rámutatnak – ez az első eset, amikor a ragadozó dinoszauruszra rábizonyítható több ősmadár legyilkolása.

„Nagy valószínűséggel csellel cserkészhette be a madarakat, hiszen a Sinocalliopteryx gigas nem rendelkezett szárnyakkal vagy a fákra mászást lehetővé tévő fizikai adottságokkal” – hangsúlyozta Scott Persons, a tanulmány társszerzője. Mint a paleontológus rámutatott, az a tény, hogy a Sinocalliopteryx gigas bendőjében egyszerre három ősmadár maradványait találták meg, a ragadozó dinoszaurusz rendkívüli falánkságát is bizonyítja.

A kutatók megvizsgálták a második Sinocalliopteryx gigas gyomortartalmát is, amelynek bendőjében egy macska nagyságú, tollas dinoszaurusz, a Sinornithosaurus (kínai madárgyík) maradványait fedezték fel. Utóbbi valószínűleg képes volt a repülésre – vagy siklórepülésre –, rövid távokat megtéve a levegőben. „A Sinornithosaurus a velociraptor rokona, vagyis ez az első közvetlen bizonyíték arra nézve, hogy egy raptor egy másik ragadozó dinoszaurusz táplálékául szolgált” – magyarázta Persons.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X