nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ha és amennyiben ez helyes, ...

Házi szakértőnk asztalát ellepik a panaszlevelek. Ő azonban csak akkor ad igazat olvasóinknak, ha és amennyiben egyetért velük.

Kálmán László | 2013. január 16.
|  

Egy teljes névtelenséget kérő olvasónk tette fel ezt a kérdést (és fűzte hozzá a saját véleményét):

Helyes e az a kifejezés (szóhasználat?), hogy ha és amennyiben. Szerintem a két kifejezés egyike feltételez valamit, másik része állít. Egy felkapott, helytelen kifejezésnek tartom.

Kedves névtelen, nem mondom el még egyszer (de igen, elmondom), hogy az a helyes, amit az emberek használnak. Márpedig azt használják, hogy ha és amennyiben. Ráadásul ennek a mondatbevezetőnek (hagyományosan talán „kötőszónak” hívják) nagyon precízen meghatározható, sajátos funkciója van. Az más kérdés, hogy nemcsak ebben a funkcióban használják, hát egye fene, miért kéne mindig mindent precízen használni?

De először a névtelen olvasó véleményéről. Nem állja meg a helyét, hogy a ha és az amennyiben egyike (a ha) „feltételez valamit” (értsd: egy feltételezésre utaló tagmondatot vezet be), míg a másik „állít valamit” (értsd: egy állítást kifejező tagmondatot vezet be). Ugyanis egyik sem állítást vezet be. Az amennyiben szót vagy a ha szinonimájaként, vele lényegében azonos módon használják (Amennyiben az elhagyott jármű egy hétnél tovább tartózkodik azon a helyen, ahol leállították, ...), vagy pedig ’amennyire’ értelemben: Amennyiben a diákok követelései nem teljesülnek, annyiban a továbbiakban is folytatják a tiltakozást – értsd: ’a nem teljesült követeléseik ügyében folytatják’. Nagyon sok olyan eset van, amikor a kettő alig különböztethető meg egymástól. Például ebben: Amennyiben kérdése van termékeinkkel kapcsolatban, forduljon közönségszolgálatunkhoz! Ez nyilván úgy van értve, hogy ha kérdése van valakinek, akkor forduljon a közönségszolgálathoz, és ahány kérdése van, azokat mind tegye fel. Tehát minél nagyobb mértékben okoznak neki fejfájást az illető cég termékei, annál inkább ostromolja a közönségszolgálatot.

Panasziroda. Kérjük, vegyen egy sorszámot!
Panasziroda. Kérjük, vegyen egy sorszámot!
(Forrás: Wikimedia Commons / Adam the atom / GNU-FDL 1.2)

Nos, az ilyen esetekre találták ki a jogászok a ha és amennyiben fordulatot. Ez körülbelül azt fejezi ki (ha precízen használják, de miért is beszélne mindenki jogászul?), hogy ’amennyire, ha egyáltalán’. Például: Ha és amennyiben a vevőnek panasza van a termékkel kapcsolatban, a forgalmazónak kötelessége a panaszokkal foglalkozni. Értsd: ’ha egyáltalán van panasza, azzal foglalkozni kell, és ha több panasza van, azokkal mind foglalkozni kell’. Minél több panasz, annál több foglalkozás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
11 Diczkó 2013. augusztus 2. 11:56

"Kedves névtelen, nem mondom el még egyszer (de igen, elmondom), hogy az a helyes, amit az emberek használnak."

- Még akkor is, ha nem! :-)

Ellenben és viszontag amit nem használnak, az szükségképpen helytelen.

10 Roland2 2013. január 16. 23:43

Sokkal egyszerűbb lenne a 'hamennyiben' kifejezés :)

9 reiner Tor 2013. január 16. 20:04

@reiner Tor: Ja, félpercnél jobban az egész nem érdekelt.

8 reiner Tor 2013. január 16. 20:00

@Taxina: Nekem meg már volt ilyen eset, de ez kicsit a beszélő pedantériájától is függ, szubjektíve mennyire érzi félreérthetőnek, mennyire feltételezi, hogy a hallgatósága odafigyel, stb.

Olyan tagmondatot fél perc gondolkodás után nem sikerült szerkesztenem, amiben a "ha" ne lett volna azonnal helyettesíthető az "amennyiben"-nel. Fordítva persze így van, de éppen ezért az "amennyiben" pluszhasználata nem károsíthatja a jelentést, hiszen gondolom arról van szó, hogy a "ha" helyett használják a "ha és amennyiben"-t. A "ha"-val nem szinonim "amennyiben" helyett én még sose hallottam "ha és amennyiben"-t, bár ott tényleg lehet zavaró. (Bár szerintem ott se értelemzavaró.)

7 Taxina 2013. január 16. 19:06

@reiner Tor:

Még sohasem volt szükségem további nyomatékosításra a "ha" vagy az "amennyiben" szóbeli használata esetén sem.

Játssz egyet pl. egy héten/hónapon át. A játék lényege, hogy csak az egyik szót használhatod! Amikor a "ha és amennyiben" összetételt használnál dönts, hogy melyiket használnád inkább az adott szövegkörnyezetben: a "ha"-t vagy az "amennyiben"-t.

Biztos vagyok benne, hogy sokszor fogsz "szembekerülni" olyan mondattal, ahol magad is érezni fogod, hogy nem minden esetben használható szinonimaként a "ha" és az "amennyiben".

Egyébként az e-nyelv.hu is foglalkozott már a témával:

www.e-nyelv.hu/2009-11-10/ha-es-amennyiben/

www.e-nyelv.hu/2009-11-24/ha-es-amennyiben-2/

6 reiner Tor 2013. január 16. 17:55

Írásban persze nincs rá szükség (végső esetben lehet vastagítani, aláhúzni, vagy csupa nagybetűvel írni a HA-t vagy _ha_-t), élőszóban meg nem tudom, mennyivel szebb a "ha, de csak akkor, ha" meg hasonló típusú szóismétlős hangsúlyozás.

5 reiner Tor 2013. január 16. 17:50

@Taxina: Modoros vagy sem, én néha használom, ha hangsúlyozni akarom, hogy itt feltételes mondatról van szó. Különösen, ha azt gondolom, hogy a feltétel nem igaz, és ennek híján nem értek egyet a következő feltételes állítással sem.

Régebben gyakrabban használtam, de a nyelvhasználatomra hatással voltak a hozzád hasonló kritizálók.

Egyébként nem tudom, mikor használható rosszul, csak "ha" helyett mindenképpen helyes (mivel az "amennyiben" a "ha" szinonimájaként is használható), kizárólag "amennyiben" helyett meg szerintem extrém ritkán használják, én még nem is találkoztam olyannal.

4 Taxina 2013. január 16. 16:07

Azoknak, akik igazán választékosan tudnak beszélni, nincs szükségük a "ha" és az "amennyiben" egyidejű használatára.

Szerintem is modoros (finoman szólva) ezek együttes használata, annál is inkább, mert náluk gyakorta megfigyelhető az is, hogy akkor is ezt a duplikációt használják, amikor a "ha" és az "amennyiben" eltérő jelentéstartalmat kölcsönöz a mondanivalónak.

3 reiner Tor 2013. január 16. 13:54

@aszerixagall: Lehet, hogy modoros, de ha nagyon fontos, hogy nehogy félreértsék (egy "ha"-t könnyű nem észrevenni), akkor használni fogom én is, pedig nem vagyok politikus, se közép-, se alsó-, se felsőkategóriás.

2 aszterixagall 2013. január 16. 12:28

Nyilván megint nem a nyelvhelyességről van szó, hanem egy bizonyos csoportról, amelynek a tagjai gyakran használják ezt a kifejezést , méghozzá egy speciális helyzetben. A csoport a középkategóriás politikus, a szituáció pedig az, amikor valakinek el akarnak magyarázni valamit, de lehetőleg úgy, hogy a mondandójuk valamiféle hivatalos álláspontnak vagy magától értetődő dolognak tűnjön, esetleg hangsúlyozni szeretnék, hogy mennyire választékosan beszélnek. Minden egyes alkalommal, amikor elég lenne egy sima "ha", akkor ők benyomják a "ha és amennyiben" formát. Persze nyelvileg helyes, de borzasztóan modoros. Kicsit hasonlít a rendőrségi szóvivők által használt nyelvre.

1 reiner Tor 2013. január 16. 10:26

Még ha a "ha" és az "amennyiben" szinonimák is, akkor is jobb a kettőt együtt használni, mert a kettős használat kihangsúlyozza, hogy feltételes módról van szó, a redundancia csökkenti a félreérthetőséget.

Információ
X