nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zöldségek és gyökerek
„Rossz” elnevezések

Házi szakértőnk nem árul petrezselymet, csak úgy özönlenek hozzá a kérdések. Például magáról a petrezselyemről. Ismét a dolgok gyökeréig kell leásnunk: mi helyes és mi nem? Ki az, aki zöldet jelez?

Kálmán László | 2013. január 11.
|  

Időről időre felmerül egy-egy olvasónkban, hogy valamit igazából nem is úgy kéne hívni, ahogy hívunk. Ebben a hozzáállásban általában a pedantéria dominál. Például sokaknak eszükbe jut, hogy a CD-lemez, DVD-lemez ún. pleonazmus, önmagát ismétlő kifejezés, hiszen ezekben a D már eleve a ’lemez’ jelentésű disk rövidítése, vagy hogy a dilemma, alternatíva szavakban a görög di-, illetve a latin alter a ’kettőre’ utal, ezért nem szabadna három választási lehetőség esetén ezeket a szavakat használni.

Ilyenkor én mindig elmondom, hogy azt, hogy mi helyes, a nyelvszokás szabályozza, és semmi más. (És emellett persze kisebb közösségeken belül is önálló szokások lehetnek, így lehet, hogy valami a „művelt pesti” közösségen belül helytelennek minősül, ami máshol nem.) Sándor nevű olvasónk is ilyen kérdést tett fel, neki sem fogok tudni mást válaszolni, mint hogy a nyelvszokás sok mindent szentesíthet:

Miért mondják a petrezselyemre, hogy gyökér, amikor a gyökér egy gyűjtő kifejezés, a petrezselyem pedig egy konkrét zöldség?

Petrezselyem: gyökerek és levelek
Petrezselyem: gyökerek és levelek
(Forrás: Wikimedia Commons / Zyance / CC BY-SA 2.5)

Nos, azért mondják így, mert ez a szokás. Gondolom, rövidítés eredménye, mert a petrezselyemgyökér kicsit hosszú. Tehát nem az egész petrezselyem növényt nevezik gyökérnek, csak a gyökerét (amit egyébként fehérrépának is neveznek). A levélzetét például sosem hívjuk gyökérnek, hanem petrezselyemnek (ebbe is bele lehetne kötni, hiszen nem az egész növényről van szó, csak a leveleiről), petrezselyem zöldjének vagy egyszerűen csak zöldjének. A kérdés nekem azért furcsa, mert ezen az alapon nem szabadna zöldnek nevezni azt, amikor az utcai jelzőlámpa éppen zölden világít, mert a zöld csak egy színnév, mindig azt kellene mondanunk, hogy Most ég zölden a lámpa, most mehetsz! (Nem beszélve arról, hogy szintén zöldnek nevezzük a virágárusnál a spárga (asparagus) leveleit, amit sokszor virágcsokrokba tesznek: Zöldet kér mellé?)

Ez a lámpa nem is zöld, hanem fekete!
Ez a lámpa nem is zöld, hanem fekete!
(Forrás: Wikimedia Commons)

Sándor kérdésének a második részét pedig nem is értem egészen:

Miért mondják a petrezselyemre, hogy zöldség, ha a zöldséglevesben van karalábé, sárgarépa, zeller, stb.?

Zöldségnek nagyon sok mindent neveznek, leginkább azon az alapon, hogy a zöldségesnél hova rakják őket. (Egyébként a pedáns rendszabályozók bizonyosan a zöldséges kifejezést is helytelenítik, hiszen nemcsak zöldségeket árul.) Nagyjából minden növényi étkezési alapanyag zöldség, kivéve az olajos magvakat, a fűszereket és a gyümölcsöket. De ezek a kategóriák is elmosódóak, hiszen a felhasználás módja miatt a petrezselyem zöldje inkább fűszer, a paradicsom pedig használható úgy, ahogy a gyümölcsök. A zöldségesek a hagyomány miatt ezeket mind a többi zöldség közé rakják, és szemantikával meg botanikával ritkán foglalkoznak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 GBR 2013. augusztus 8. 07:14

"Zöldségnek nagyon sok mindent neveznek, leginkább azon az alapon, hogy a zöldségesnél hova rakják őket. (Egyébként a pedáns rendszabályozók bizonyosan a zöldséges kifejezést is helytelenítik, hiszen nemcsak zöldségeket árul.) Nagyjából minden növényi étkezési alapanyag zöldség, kivéve az olajos magvakat, a fűszereket és a gyümölcsöket. De ezek a kategóriák is elmosódóak, hiszen a felhasználás módja miatt a petrezselyem zöldje inkább fűszer, a paradicsom pedig használható úgy, ahogy a gyümölcsök. A zöldségesek a hagyomány miatt ezeket mind a többi zöldség közé rakják, és szemantikával meg botanikával ritkán foglalkoznak."

Ez a valasz egy, a kerdezo altal fel nem tett kerdesre vonatkozik. O ugyanis nem azt nem erti, hogy a petrezselyem gyokere miert EGY zoldseg, hanem azt nem, hogy miert A zoldseg. Az altala felvazolt szituacio: a zoldsegesben kernek, zellert, sargarepat, karalabet ES ZOLDSEGET. Ezt nem ertette, nyilvan arra gondolt, hogy a tobbi is zoldseg, nem pedig azt nem ertette hogy a petrezselyem az egy zoldseg.

5 Csillushka 2013. május 14. 20:17

Valòban, Bèkès megyèben a petrezselymet zoldsègnek hìvjuk. Nem tudom, mi okbòl, de ez teljesen termèszetes a szàmunkra, ès kicsit sem zavar ossze minket, ha azt mondja valaki, hogy a levesben van karalàbè, zeller, zoldsèg, rèpa. :)

4 siposdr 2013. január 11. 18:09

Én Tótkomlós, majd Mezőhegyes környékén lepődtem meg (nem is egyszer), amikor a petrezselymes krumplit zöldséges krumpliként kínálták.

Vszínűleg ez áll a kérdés mögött is: miért zöldséges a petrezselymes (krumpli stb.)?

3 gull 1 2013. január 11. 18:08

nálunk a

petrezselyemgyökér = zöldség

petrezselyemlevél = zöldségzöldje

nem is ismerik más néven, azzal a kérdéssel, hogy 'mi a petrezselyem?' , zavarba lehet hozni majdnem minden 50 évnél idősebb asszonyt.

de ezzel nincs semmi baj.

a leves ugyanolyan finom :)

2 Pesta 2013. január 11. 10:18

Peterzselyem zőggye.

A Nyest.hu egyre nagyobb zöldségeket beszél. :)

1 Rodney Harrison 2013. január 11. 08:52

Vajon nem a „fán vagy a földön terem-e az eper” hitvita petrezselyem-mellékhadszínterén járhatunk?

A petrezselymet húslevesbe tesszük vagy a főtt krumplira?

Ha Sándor a nyugati végek beszélője, akkor könnyen lehet, számára a konyhába bekerült petrezselyem elsődlegesen azt jelenti, hogy petrezselyemgyökér (petrezselymen az országban máshol fellelhető konyhákban inkább a zöldjét értik, ahogyan a szerző is írja).

A zöldség szó egyik jelentése a gyepűn (meglepetés!) az, hogy petrezselyemgyökér.

A „petrezselymet és répát”, „zöldséget és répát” tehát azt jelenti (utóbbi esetben azt is jelentheti), hogy petrezselyemgyökeret és sárgarépagyökeret, vagyis a művelt pesti közösség (a fővárosi zöldségesek, hogy Kálmán tanár úr találó példájánál maradjak) nyelvén „fehérrépát/gyökeret és sárgarépát”.

Információ
X