nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ha az arabok összefognak...

Elindult az arab lobbi, hogy a Világkereskedelmi Szervezet negyedik hivatalos nyelve az angol, a francia és a spanyol után az arab legyen.

nyest.hu | 2010. január 27.
|  

Az arab lehet a Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Organization, azaz WTO) negyedik hivatalos nyelve, ha sikerrel jár a szervezet arab tagjainak lobbija – számol be a Reuters hírügynökség weboldala. A tegnapi bejelentés szerint Kuwait tette meg az első komoly lépést azzal, hogy indítványt nyújtott be az arab hivatalos nyelvvé tételére.

Nem lesz könnyű dolga az ügyben munkálkodóknak: a fordítási és tolmácsolási költségek már így is komolyak, épp ezért a szervezet nem szeretné még tovább növelni a kiadásokat egy újabb nyelv felvételével a már meglévő három (az angol, a francia és a spanyol) mellé. Ráadásul egy ilyen döntés lavinát indítana el – vélik az ellenzők. Az arab után ugyanis felmerülne a kínai és valószínűleg az orosz hivatalos nyelvvé tétele is, hogy összhangba kerüljön a szervezet szabályozása az ENSZ irányelveivel.

Ha pedig már hárommal gyarapodna a hivatalos nyelvek listája, az akár 45 millió svájci frank (több mint nyolc milliárd forint) többletkiadással terhelné a szervezet költségvetését. Ilyen ellenérvekkel szemben tehát igencsak komoly lobbira lesz szükség – írja a Reuters cikke. Az esély persze megvan erre, hiszen számos arab ország tagja a WTO-nak, és továbbiak szeretnének bekerülni a szervezetbe – többek között Irak, Algéria és Líbia is.

Információ
X