nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A „nyelvipar” továbbra is virágzik

Az idegen nyelvekkel kapcsolatos tevékenységek terén a bevétel várhatóan továbbra is évi 10 százalékkal fog nőni.

MTI | 2009. november 30.
|  

Az idegen nyelvekkel közvetlenül kapcsolatos tevékenységek csoportját kevésbé érintette érzékenyen a nemzetközi gazdasági válság, mint a többi ágazatot – állítja egy tanulmány, amelyet az Európai Bizottság tett közzé pénteken.

A fordítás, tolmácsolás, filmfeliratozás, szinkronizálás, a nyelvi ágazat által használt technológiai eszközök, többnyelvű konferenciaszervezés és nyelvoktatás területeit vizsgáló tanulmány adatai szerint az EU egészét lefedő teljes forgalom ezeken a területeken tavaly 8,4 milliárd eurót tett ki, az elkövetkező években pedig ez a szám évente legalább 10 százalékkal nőni fog, és 2015-re 16,5-20 milliárd euró közötti értéket érhet el.

„A nyelvi ágazat gazdaságilag és stratégiai szempontból egyaránt fontos” – hangoztatta Leonard Orban uniós biztos. „Gazdasági jelentősége a méretéből, a jelenlegi válsággal szemben mutatott ellenállásából és mindenekelőtt jövőbeli potenciáljából adódik. Stratégiailag pedig azért jelentős, mert elengedhetetlen szerepet játszik az identitás és a kultúra megőrzésében, valamint a globalizált világhoz való alkalmazkodásban.”

Információ
X