nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Add tovább!
Gyerekeket segítenek a Nobel-díjból

Szíriai és kolumbiai gyerekeket támogat az EU abból a pénzből, amit a Nobel-békedíjjal kapott.

MTI | 2012. december 21.
|  

Háborúk, illetve konfliktusok szenvedő áldozataivá vált gyermekek megsegítésére fordítják azt a pénzt, amelyet az Európai Unió a Nobel-békedíjjal kapott – közölte kedden Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A december 10-én átvett kitüntetéssel megközelítőleg 930 ezer euró jár. Ezt a pénzt az EU 2 millió euróra egészíti ki, és abból mintegy 23 ezer gyermeknek nyújtanak segítséget - részben hozzásegítik őket az alapfokú oktatáshoz, részben gyermekbarát létesítményeket hoznak létre.

Barroso ismertetése szerint a projekt négy részre oszlik. Az egyik kedvezményezett csoport az iraki-szíriai határ mentén levő menekülttáborokban élő, mintegy 4 ezer szíriai menekült gyermek. A másik az a körülbelül 5 ezer kolumbiai menekült gyermek, aki Ecuadorban tartózkodik. A legnagyobb létszámú – 11 ezer fős – csoportot azok a kongói gyerekek alkotják, akiket a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részébe telepítettek, majd onnan Etiópiába menekültek. Végezetül 3 ezer olyan gyermeket segítenek meg az unió pénzéből, akik a Pakisztán északi részében kialakult konfliktus elszenvedői.

Az unió közmegbecsülésnek örvendő humanitárius szervezetekkel működik együtt a programok megvalósításában. A szíriai gyerekek esetében ez a francia ACTED, a kolumbiai gyerekek esetében az ENSZ menekültügyi főbiztossága, a kongói gyerekek esetében a Save the Children, valamint a Norvég Menekültügyi Tanács, Pakisztánban pedig az ENSZ gyermekalapja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X