nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gépírásmaraton Nyíregyházán

A csoportos gépírás és az egyszerre legtöbben együtt gépelés új magyar rekordját szeretné felállítani pénteken a nyíregyházi Ridens Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium több száz, fogyatékkal élő tanulója a város más oktatási intézményeinek diákjainak segítségével.

MTI | 2012. április 16.
|  

Az intézményben már nyolcadik éve rendezik meg az országban egyedülálló gépírásmaratont, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a sajátos nevelési igényű fiatalok munkaszeretetére, kitartására, állóképességére, és ezen keresztül fejlesszék kompetenciáikat – mondta el Főfai Alex, a tagintézmény igazgatója az eseményt beharangozó hétfői nyíregyházi sajtótájékoztatón.

A kezdeményezés az eltelt idő alatt túlnőtte önmagát: 2010 márciusában 26 órás, majd 2011-ben a 27 órás csoportos gépírás magyar rekordját állították fel a diákok, ebben az évben pedig a cél a 28 órás teljesítmény elérése. Főfai Alex elmondta: a kísérlet csütörtökön délelőtt kilenc órakor kezdődik, és pénteken délután egy óráig tart, ebben a tervek szerint mintegy két-háromszáz tanuló vehet részt. A diákok a hitelesítés szabályainak megfelelően 28 órán keresztül, csapatokba szerveződve, harmincperces folyamatos másolásokkal, és egy percen belüli váltásokkal vállalkoznak erre a nem mindennapi teljesítményre az iskola tornatermében berendezett helyszínen.

A rendezvény másik érdekessége, hogy a csoportos gépelés mellett az egyszerre legtöbben gépelők eddigi rekordját is szeretnék megdönteni: a város más középiskoláinak bevonásával a remények szerint mintegy háromszázan fognak egyszerre gépelni péntek délután a Bujtosi Szabadidő Csarnokban. A részt vevő diákok – folyamatos másolással –tizenöt percen keresztül fognak dolgozni.

A rekord felállításának napját, április 19-ét Az elektronikus írástechnika napjaként szeretné ezentúl minden évben megrendezni a Ridens, amely így akarja felhívni a figyelmet a magyar nyelvhelyesség és a helyes írástechnika elsajátításának fontosságára – tette hozzá Főfai Alex. A legtöbb karaktert leütő és a legkevesebb hibával dolgozó tanulót díjazzák, az eredményt pedig a maratoni gépírás végén hirdetik ki a szervezők.
A megmérettetést nagyon komolyan veszik a látás- és hallássérült, valamint tanulási zavarokkal küzdő diákok, akik most a szélesebb nyilvánosság előtt mutathatják meg, mire képesek valójában – mondta a tájékoztatón Pillárné Gondoly Ibolya főszervező.

Hozzátette: az eddigi tapasztalatok szerint a monoton munkát és az éjszakázást is jól viselik a tanulók, akiknek lelkesedését és tudását jól bizonyítja, hogy a tízujjas vakírással dolgozó csapatok harminc perc leforgása alatt akár 8-9 ezer leütést is teljesíthetnek, ami másodpercenként 3-6 billentyű leütését jelenti.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X