nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gazdára leltek a náci időkben az osztrák zsidóktól elrabolt könyvgyűjtemények

135 ezer euróért vásárolt vissza több ezernyi könyvet az Osztrák Nemzeti Könyvtár.

MTI | 2010. június 22.
|  

Több ezer könyvből és nyomtatványból álló gyűjtemény került az osztrák Nemzetiszocializmus Áldozatainak Nemzeti Alapjához, ezzel Ausztriában lezárult a nácizmus éveiben zsidóktól elrabolt vagyontárgyak visszaszolgáltatása.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtárban (ÖNB) őrzött 8363 könyvet, illetve nyomtatványt adtak át ünnepélyes külsőségek között az alapnak, majd a könyvtár – jelképesen lezárva az osztrák történelem egy sötét fejezetét – 135 ezer euróért visszavásárolta azokat. A „jóvátétel” már korábban elkezdődött, a gyűjtemények visszatértek az egykori jogos tulajdonosokhoz, illetve az örökösökhöz. A kedden visszaszolgáltatott utolsó könyvek tulajdonosait nem sikerült azonosítani, ezért annak értékét kifizette a nemzeti könyvtár.

„Szomorú és egyúttal szégyenteljes, hogy ilyen hosszú idő telt el – 65 esztendő –, amíg a náci zsákmányból a Nemzeti Könyvtárban lévő utolsó példányokat is tisztázni lehetett” – mondta Johanna Rachinger, a könyvtár főigazgatója, és így folytatta: „Ugyanakkor meg is könnyebbültem, hogy ezzel végérvényesen lezárul a náci idők alatti tevőleges részvétel és bűnösség, majd a háború utáni szándékos halasztás és késleltetés jóvátehetetlen láncolata”.

Azt is megjegyezte, az ÖNB, amely egyúttal a nemzeti emlékezet intézménye is, a legkevésbé sem engedheti meg, hogy sötét folt vetüljön a múltjára.

A kiadványgyűjteményben kizárólag olyan példányok vannak, amelyek esetében semmilyen utalást nem találtak az egykori tulajdonosokra. Jórészt az emigrált vagy deportált bécsi zsidók magánkönyvtáraiból származó könyvekről van szó, amelyeket a Gestapo tömegesen, megjelölés nélkül szállított az akkori nemzeti könyvtárba. Csupán 2002-ben látott hozzá  az ÖNB, hogy a náci időkben összerabolt gyűjteményt rendszerezze. Azóta 35217 példányt sikerült visszajuttatni az eredeti tulajdonosoknak vagy örököseiknek.

A most 135 ezer euróért visszavásárolt, „örökös nélküli” könyvek között megtalálhatóak tudományos kézikönyvek, vagy például a 17. századból származó teológiai értekezések, de akadnak gyermekkönyvek is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X