nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Francia-magyar kölcsönhatások

Kerekasztal-beszélgetéssel és francia-magyar kölcsönhatás-szótárral emlékezik meg a Párizsi Magyar Intézet a Kazinczy-évfordulóról.

nyest.hu | 2009. december 2.
|  

Nem smafu... hanem, – a szó eredeti formájában – „je m'en fous” (azaz magyarul „fütyülök rá”). Ez is egy példa a magyar-francia kölcsönhatás-szótárban felsorolt szavakra és kifejezésekre, amelyet a Magyar Nyelv Éve programsorozat keretében jelentet meg a Párizsi Magyar Intézet (PIM).

Kazinczy Ferenc születésének kétszázötvenedik évfordulója alkalmából a PIM is több programot szentel(t) a nyelvújítás vezéralakjának és ehhez kapcsolódóan a magyar nyelvnek.

Júniusban például lektori találkozót rendeztek a franciaországi egyetemeken tanító magyar lektorok részvételével, amelyen megállapodtak, hogy a párizsi Egyetemközi Hungarológiai Központ (CIEH) – a bordeaux-i egyetem magyar lektorával és a Pécsi Egyetemmel közösen – új nyelvoktatási programot dolgoz ki.

December 3-án pedig kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelyen Kassai György, Marc Martin, Sophie Aude és Járfás Ágnes francia-magyar műfordítók beszélgetnek a magyar irodalom és a magyar könyvek helyzetéről a francia piacon. Ezen kívül szó esik majd a műfordítás kilátásairól is.

„A legbüszkébbek azonban a készülő új kiadványunkra vagyunk” – szögezi le Jeney Zoltán, a PMI tudományos titkára. „A francia-magyar kölcsönhatás szótár a magyar eredetű francia és a francia eredetű magyar szavakat sorolja fel rendhagyó, rajzos tálalásban. A szócikkek tényszerűek – hiszen a bemutatott szavak tényleg a másik nyelvből származnak, mint például a francia „coche” szó a magyar kocsiból – ugyanakkor elrugaszkodnak a tudományos szikárságtól. Igyekszünk szórakoztató olvasmányt nyújtani az érdeklődőknek!” – teszi hozzá.

2009-ben egyébként rekordmennyiségű hallgató iratkozott be a PMI magyar nyelvi óráira, illetve a Keleti Nyelvek és Civilizáció Intézetének magyar szakára.

Információ
X