nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Földrengés-előrejelzés okostelefonnal

Igen sok részletes szezmológiai adathoz lehetne hozzájutni a mobiltelefonokba épített gyorsulásmérők segítségével.

MTI | 2012. december 7.
|  

Új alkalmazással bővítenék az okostelefonok tudástárát amerikai kutatók, akik a földrengések előrejelzését és a már lezajlott rengések elemzését várják az eszköz fejlesztésétől. A Kaliforniai Egyetem Berkeley Szeizmikus Laboratóriumának kutatói szerint a mobiltelefonokba szerelt gyorsulásmérő alkalmas a rengések detektálására.

Fejlesztés alatt áll a laboratóriumban egy olyan alkalmazás, amely rögzíti is a rengéseket, majd egy központi szervernek elküldi az adatokat. Ha figyelembe vesszük a használatban lévő okostelefonok nagy számát, akkor igen sok részletes adathoz lehetne hozzájutni ezen a módon arról, hogy ki, mit és hol észlelt – vélekednek a kutatók. Szerintük sokat segíthetne a kaliforniai földrengések előrejelzésében egy ilyen rendszer, ráadásul a jövőre vonatkozó kockázatértékelést is lehetővé tenné.

Munkájukról az Amerikai Geofizikai Egyesület találkozóján számoltak be, amely a földtudományokkal foglalkozó kutatók legnagyobb éves gyűlése a világon. „Jelenleg 5-ös erősségű földrengést tudunk detektálni, de ha a jövőben jobb gyorsulásmérők kerülnének az okostelefonokba, akkor ennél kisebb rengéseket is észlelhetnek” – idézte Qingkai Kongot, a kutatók egyikét a BBC hírportálja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X