nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Üzenetírás menet közben? – Sima ügy, alkalmazkodunk ehhez is!

Aki menet közben ír üzenetet, úgy tűnhet, nem figyel a környezetére. Valójában azonban sokkal figyelmesebb, mint a többiek.

nyest.hu | 2015. augusztus 4.
|  

Önt is idegesítik azok az emberek, akik csigalassúsággal botladoznak a délutáni csúcsforgalomban, mert menet közben az okostelefonjuk képernyőjét fixálják? Angolul már külön kifejezés is van rájuk, ők a textwalker-ek, azaz ’üzenetsétálók’. Őróluk készített kutatást a University of Bath and Texas kutatócsoportja; és azt találták, hogy akik menet közben írnak üzenetet, automatikusan lelassítják a tempójukat, és sokkal szélesebb mozdulatokat tesznek, hogy kompenzálják a látáskiesést – írja beszámolójában a The Telegraph.

„A menet közbeni üzenetírás alapvetően megváltoztatja az ember testtartását” – nyilatkozta a vizsgálattal kapcsolatban Sammy Licence, vezető kutató. „Sokan úgy gondolják, hogy ez a változás növeli az elbotlás veszélyét, de a kutatásunkból az derült ki, hogy ebből a szempontból nincs szignifikáns különbség a normál járáshoz képest. Azt találtuk, hogy az üzenetsétálók esetében egy biztonságosabb testtartás fejlődik ki a balesetek megelőzése érdekében.”

Üzenetírás menet közben? – Sima ügy, alkalmazkodunk ehhez is!
Forrás: Wikimedia Commons / Ed Yourdon / CC BY-SA 2.0

A menet közbeni üzenetírás olyan akut problémává vált a belgiumi Antwerpenben, hogy ott az „üzenetsétálók” számára külön sávot alakítottak ki a járdákon.

Az üzenetsétálók mozgását feltérképező vizsgálathoz harminc 18 és 50 év közötti résztvevőt toboroztak a kutatók. Az alanyoknak egy kiépített pályán kellett végigmenniük, amelyen különböző akadályok fordultak elő: a járdaszegélyek, embereket jelképező akadályok és lépcsők. Azt találták, hogy a menet közben üzenetet íróknak átlagosan 26 százalékkal több időbe telt végigmenni a pályán, mint azoknak, akik nem írtak közben üzenetet. Ugyanakkor azt is találták, hogy az okostelefon-képernyőt bámulók nagyobb ívben kerülik el az akadályokat, és magasabbra emelik a lábukat a lépcsők és szegélyek esetén.

A kutatócsoport következő felmérését idősebb embereken szeretné végezni. Arra kíváncsiak, hogy az idősebb generációk tagjainak valóban több nehézséget okoz-e a technológia, mint a fiataloknak.

Forrás

Text-walkers evolve ’protective shuffle’ to prevent injuries

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2015. augusztus 4. 10:17

Nekem elég volt egyszer is "kipróbálni", hogy a házunkban a csigalépcsőn lefele menet a mobiltelefonomat bámultam. Akkorát estem, hogy utána három hétig jegelni kellett a bokámat, még szerencse, hogy nem tört ki. Akkor megfogadtam, hogy ezentúl lépcsőn kizárólag a lábam elé nézek, semmi más nem érdekel...

Információ
X