nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egzotikus előállítók
A mobiltelefonok története muzeológusszemmel

Petőfi idejében még haranggal továbbították az üzenetet, innen nagyívű út vezet a mai csengőhangokig.

MTI | 2012. augusztus 23.
|  

Mobilmementók címmel a mobiltelefonok fejlődéstörténetét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeumában. Képes Gábor főmuzeológus, a múzeum megbízott igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a tárlat anyagában lévő 250 telefon három huszonéves magángyűjtő tulajdona. A telefonok mellett személyi hívókat (csipogók), ritka prototípusokat, maketteket és fejlesztői példányokat tekinthetnek meg csütörtöktől a látogatók. A kiállítási darabokat négy nagyméretű tabló teszi teljessé, amelyeken kronológiai sorrendben dolgozták fel a 90-es évek „ősi” darabjaitól a mai nap okostelefonjaihoz vezető utat.

„Kiállításunk azért is került ide, a »magyar ipar bölcsőjébe«, mert itt tekinthető meg az a Petőfi Sándor idejéből származó harang, amely az akkori üzenettovábbítás eszköze is volt. Ettől a korból elindulva mindenki láthatja azt a nagy ívű fejlődést, amely a napjainkban használt eszközökig elvezetett” – hangoztatta a megbízott igazgató.

Hozzátette: „nem titkolt célunk a főleg egyetemi korú látogatók becsábítása, hiszen ez a generáció a mobileszközök megjelenésével közel egyidős, és így mindegyikük személyes emlékeket idézhet fel magában. Ezen túlmenően jobban észreveszik a formákban, a funkciókban, és a kezelőszervekben végrehajtott változtatásokat is.”

A látható tárgyak zöme – amelyek részben egy 2008-ban megrendezett kiállítás darabjaiból kerültek ki – javarészt a legismertebb, finn, német, valamint svéd gyártóktól származnak, de helyet kapnak az évezred elejéről származó „egzotikus előállítók” telefonjai is – mondta Képes Gábor.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X