nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fogynak a szlovákiai magyarok

Folyamatosan csökken a szlovákiai magyarok száma. Becslések szerint 30-50 ezerrel kevesebben vallják magukat magyarnak jövőre.

MTI | 2010. január 27.
|  

Becslések alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a jövő évi népszámláláskor mintegy 30-50 ezer fővel lesz kevesebb magyar Szlovákiában, mint 2001-ben volt – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

Az újság emlékeztet: a szlovákiai magyarok számáról az utolsó pontos adatok kilenc évvel ezelőttiek, a 2001-es népszámlálás alapján 520 ezer magyar nemzetiségű lakosa volt az országnak. A magyarok aránya 1991 és 2001 között mintegy 47 ezer fővel csökkent, miközben az összlakosság több mint 100 ezerrel nőtt.

Gyurgyík László szociológus szerint hasonló csökkenést hoz a magyarok körében a jövőre esedékes újabb népszámlálás, még annak ellenére is, hogy az összlakosság száma várhatóan újra nőni fog a 2001-es adatokhoz képest.

„A 2001-es népszámlálás után ugyan volt néhány év, amikor a természetes népszaporulat is csökkent, de 2004-2005-től, ugyan nagyon kis mértékben, de több gyermek születik, mint ahányan meghalnak” – mondta a lapnak Gyurgyík. A teljes népszaporulat a legrosszabb években sem volt negatív, de akkor is csak a bevándorlás hatására.

A szociológus szerint a szlovákiai magyarság számának alakulására az asszimiláció van a legnagyobb hatással, de természetes népességcsökkenés is megfigyelhető.

„A magyar lakosság két-három évvel idősebb, mint az országos átlag, ebből is következik, hogy kevesebb gyerek születik, mint ahányan meghalnak” – állítja Gyurgyík.

Szerinte a természetes csökkenés mintegy húszezer főre tehető 2001 óta. Az asszimiláció hatása ennél nagyobb is lehet, így szerinte a jövő évi népszámlálás során várhatóan mindössze 470-490 ezren vallják majd magukat magyarnak Szlovákiában.

Úgy véli, a szlovákiai magyarság számának alakulását nem befolyásolná jelentősebben, ha Magyarország bevezetné a kettős állampolgárságot, mivel Szlovákia uniós csatlakozása óta már semmi sem korlátozza a kivándorlást Magyarországra.

Információ
X