nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Focizz, táncolj, ments!

A Magyar Ifjúsági Robot Kupán három ligában versenyezhetnek: futballban, táncban és az úgynevezett menekítésben.

MTI | 2013. február 17.
|  

Három kategóriában – futball, tánc és menekítés – mérhetik össze tudásukat a legügyesebb robotok és készítőik az április 13-án megrendezendő Magyar Ifjúsági Robot Kupán (MIRK) Nyíregyházán; a minősítőversenyre február 18-ig várják a csapatok, iskolák és a szakkörök nevezését. A MIRK-et immár hetedik alkalommal rendezi meg a Nyíregyházi Főiskola és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megyei szervezete. A hazai versenyek elindításával az volt a cél, hogy Magyarország is csatlakozzon a fejlett országokban már több mint tizenhat éve zajló, nemzeti és nemzetközi versenyeket és szimpóziumokat szervező RoboCup kutatási-oktatási projekthez – közölte Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCupJunior nemzeti képviselője szerdán az MTI-vel.

  

A RoboCup lényege, hogy a robotokat nem lehet távirányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtania a robotnak. A hazai minősítőversenyen kvótát szerző, 10 és 19 év közötti diákokból összeálló csapatok június 24. és június 30. között a hollandiai Eindhovenben megrendezendő RoboCupJunior 2013 világbajnokságon képviselhetik Magyarországot.

A világversenyen azok vehetnek részt, akiket a nemzeti minősítőverseny zsűrije megfeleltnek nyilvánít – tette hozzá Simon Béláné. Az induló csapatok robotjai három ligában versenyezhetnek: futballban, táncban és az úgynevezett menekítésben, amelynek során a korosztály szerint besorolt versenyzők robotjainak egy előre kiépített akadálypályán kell meghatározott idő alatt átjutniuk.

A magyar robotok 2007 óta vesznek részt a RoboCup világbajnokságokon, legutóbb a 2011-es isztambuli világversenyen szerepeltek sikeresen. A 400 csapat közül a Nyíregyházi Főiskola Tehetséggondozó Szakkörének Hungarobot csapata a futball-liga selejtező mérkőzései után bekerült a döntő fordulóba, ahol a harmadik helyezésért játszott mérkőzésen a kínai csapattól kapott ki. Az eddigi legjobb eredményt a magyarok 2009-ben Grazban nyújtották, ahol két első, valamint egy harmadik helyezést értek el menekítő, táncoló és futballozó robotokkal.

Simon Béláné az idei esélyekről elmondta: reményeik szerint Hollandiában erős mezőny lesz, a magyar csapatok a 10-14 éves korosztály menekítő ligájában szeretnének első tízbe bekerülni, a 14 év felettiek korosztályában pedig a döntőbe jutással lennének megelégedve. A nyíregyházi főiskolások már a felnőtt kategóriát célozták meg az úgynevezett NAO humanoid robotok futballmérkőztetésével.

A világversenyeken megszerzett gyakorlati tapasztalatokat a hallgatók tanulmányaik során felvett tantárgyakban hasznosíthatják. A hazai minősítő versenyre nevezni kívánó csapatok a MIRK honlapján jelezhetik részvételi szándékukat február 18-ig.

Címkék: Tech, Robot, Verseny
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X