nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az új robortkéz ujjak nélkül is tud írni

Nem kellenek feltétlenül ujjak ahhoz, hogy valamit meg lehessen fogni: amerikai kutatók olyan robotkart hoztak létre, amely az italfelszolgálástól a rajzolásig mindenre képes, pedig nem ujjakban végződik.

MTI | 2010. október 31.
|  

Az ujjak, bár az embernél jól beváltak, a robotok esetében nem a legmegfelelőbbek - magyarázta Eric Brown, a Chicagói Egyetem kutatója a Science magazin internetes hírportálja szerint (www.news.sciencemag.org). Az ujjak csúszhatnak, túl erősen fogva eltörhetnek tárgyakat, ezen kívül húsz különálló egység irányítását kívánják egy számítógéptől.

A Brown és kollégái által kifejlesztett robotkéz egy vékony gumizsák, amelyet kávészemekkel vagy apró üveggolyókkal töltenek meg. Amikor a kéz érintkezésbe lép egy tárggyal, egy vékony cső levegőt szív el a zsákból, mire az összezsugorodik, és megváltoztatja alakját. Mindössze egy százalékos térfogatcsökkenés elegendő a legtöbb vizsgált tárgy megfogásához.

A leghatékonyabban kemény, száraz, geometriailag összetett tárgyakat tud megfogni a robotkéz, a lapos vagy összenyomható tárgyakkal azonban már meggyűlik a baja. Ezen kívül a saját méretének felénél nagyobb dolgokat sem képes megfogni, a legtöbb, amit a kísérletben képes volt megemelni, két különböző, egy gallonnyi (3,78 liter) vízzel megtöltött kancsó volt. Igazi értéke nem is az ereje, hanem sokoldalúsága.

Évtizedek óta keresnek univerzális fogóeszközt a kutatók, és a babzsák bevetésének ötlete sem új - közölte a kutatásban részt vevő Corey O'Hern, a Yale Egyetem fizikusa. - Ez azonban az első alkalom, hogy az ötlet részletesen kipróbálásra került, és mérések készültek róla.

A technológia legnagyobb nyertesei Brown szerint az amputáltak lehetnének: egy formálható kéz nagymértékben javítaná életminőségüket. Működtetése pedig sokkal egyszerűbb lenne a jelenleg a piacon elérhető, sokkal bonyolultabb kézprotézisekénél.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X