nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Avatar ma már valóság?

Közelebb került a valósághoz a hollywoodi Avatar című sci-fi kasszasiker világa: egy japán robot képes arra, hogy utánozza irányítója mozdulatait, irányítója pedig azt érzékeli, amit a robot.

MTI | 2012. február 18.
|  

A Telesar V elnevezésű robotot úgy építették meg japán tervezői, hogy képes követni az emberi irányítást, de közben a robotot irányító ember ugyanazt látja, hallja és érzi, amit android társa.

Mintha a James Cameron rendezte Avatar elevenedne meg, amelyben az amerikai katonák képesek irányítani egy olyan testet, amely egy idegen világ másik fajának genetikai sajátosságait hordozza – írta a találmányról a The Daily Telegraph online kiadása.

Mikor felveszem a készüléket, és mozgatom a testemet, a saját kezeim helyett a robot kezeit látom. Ha megmozdítom a fejem, nem abból a szemszögből látok, mint korábban – fogalmazott Kamuro So, a robot egyik megalkotója. Mint hozzáfűzte: olyan érzés, mintha valóban robottá vált volna.

A Telesar V (TELexistence Surrogate Anthromorphic Robot) kezelője különleges felszerelést – sisak, kesztyű és mellény – visel, amellyel irányítani tudja az android gépezet működését.

A kesztyű vékony poliészterből készült átszőve félvezetőkkel és apró mozgásérzékelőkkel, ami lehetővé teszi, hogy viselője érezze, amit a robot éppen megérint, különbséget tudjon tenni a sima és a göcsörtös, a meleg vagy a hideg felület között. Eközben a robot szemei által érzékelt kép háromdimenzióban vetítődik ki a kezelő szeme előtti kis videoképernyőre.

Az effajta robotoknak nagyon jó hasznát lehet venni olyan helyzetekben, amikor az emberi jelenlét kockázatos – magyarázta Tacsi Szuszumu, a Keio Egyetem professzora.

Egy elképzelés szerint a tavalyi földrengés és szökőár nyomán megrongálódott fukusimai erőműben is alkalmazni lehetne ilyen androidokat. „Fontos, hogy olyan robotok készüljenek, amelyek radioaktív környezetben tudnak dolgozni, és ez az, amit megcéloztunk” – mondta Tacsi professzor.

Címkék: Tech, Film, Robot
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 LAttilaD 2012. február 18. 14:29

Igen, igen… csak a neve, a neve…

Információ
X