nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felsőoktatási adatok konténerben

Szeptembertől úgynevezett konténerekbe szervezik az intézményekre, hallgatókra, oktatókra vonatkozó adatokat.

Edupress | 2012. július 3.
|  

A konténerekben már egyetlen adatlapon lesznek benyújthatók a Felsőoktatási Információs Rendszerbe (FIR) – hangzott el egy FIR-rel kapcsolatban az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és az Oktatási Hivatal által megrendezett szakmai fórumon, június 26-án. Az jövőben a támogatott félévek számát tekintve a FIR meg tudja majd határozni, hány támogatott félévre jogosult, továbbá ebből mennyit használt már fel az adott hallgató. Az új FIR egységes rendszert jelent majd az adatok tárolására.

A központi elektronikus nyilvántartás, melyben az intézmények, a hallgatók és az oktatók adatait tárolják szeptembertől, új alapelvek szerint fog működni – a főbb változásokat június 26-án ismertették egy szakmai fórum keretében az intézmények képviselőinek. Mint kiderült: az adatstruktúra változásaira azért volt szükség, hogy az még inkább megfeleljen az új jogszabályoknak, továbbá a FIR-struktúra egységesítése, racionalizálása miatt.

A személyi nyilvántartásban végbemenő folyamatokat Köblös István ismertette a résztvevőkkel, aki a projekt adatfeldolgozását vezette. Kiemelte, hogy szeptembertől egy adatlapon kell benyújtani majd az intézmények, hallgatók és oktatók adatait, továbbá lényegében minden információ, a beküldés sorrendjében beépül majd a rendszerbe – ezek bármikor lekérdezhetők lesznek. Az adatokat konténerbe szervezik, egy személy pedig csak egy konténerben szerepelhet, ezzel azt akarták elérni, hogy a FIR gyorsan tudjon reagálni az adatváltozásokra. Köblös István elmondta, hogy a félév eleji adatküldés a kritikus pontja a rendszer működésének, így a jelenlévőknek a teljes adatküldés helyett a dokumentumok szolgáltatásának inkrementális módját javasolta. Felhívta rá a figyelmet, hogy az új FIR-ben a korábbiaktól eltérően nincs adatjavítási lap, ezért hiba esetén újra kell küldeni az adatokat. Arról is szót ejtett, hogy az intézményi beolvadások miatt különállóan kezelik majd azt, hogy a hallgatók adott intézmény adott szakán mennyi ideig rendelkeztek tanulmányi jogviszonnyal. Továbbá egy oktatási azonosító alatt függetlenül tárolják majd a különböző intézményi kulcson beküldött adatokat.

A támogatott félévek számát tekintve a FIR alapján meghatározható lesz, hogy hány támogatott félévre jogosult, továbbá ebből mennyit használt már fel a hallgató. A jövőben a passzív féléveket is be kell majd jelenteni, ilyenkor visszamenőleg újraszámítják a támogatott képzési időt.

A jelenleg működő FIR hiányos; nehezen lehet továbbítani a rendszerbe az adatokat és az összetett hibák feltárására sem alkalmas, így a fejlesztés célja, hogy elérjék a FIR adatminőségének folyamatos javulását – hangzott el a fórumon. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X