nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudásdepó és plágiumkereső

A felsőoktatás és a különböző kutatások eredményeinek közvetlen elérését teszi lehetővé az a most lezáruló projekt, amelyet a közép-magyarországi régió hat felsőoktatási intézménye valósított meg. A projekt központi eleme egy nyilvános, az együttműködő intézményekben keletkezett tudásanyagot közreadó portál fejlesztése volt, amelyen keresztül plágiumkereső szoftver is elérhető - tájékoztatta a Budapesti Corvinus Egyetem az MTI-t.

MTI | 2012. május 31.
|  

A hat intézmény által létrehozott konzorcium a felsőoktatási tudásanyag megosztására és az élethosszig tartó tanulás érdekében történő hasznosítására 74,5 millió forint uniós támogatást nyert el, amelyből az intézmények és könyvtáraik szolgáltatásait fejlesztették.

A portál lehetővé teszi az archívumok, elektronikus katalógusok, adattárak közös keresését, az ott megtalálható megoldások segítik az önálló ismeretszerzést, illetve a tudásmegosztást és a csoportmunkát is.

Elérhető a portálon keresztül a KOPI plágiumkereső szoftver is. A rendszer lehetőséget biztosít az oktatók számára a házi dolgozatok és diplomamunkák összehasonlítására akár a korábbi évek hasonló anyagaival, akár a KOPI adatbázisával és a Wikipédia teljes szövegével is. A diákok pedig ellenőrizhetik, hogy munkájukban az összes idézet mennyisége nem haladta-e meg az oktatási intézményben megengedettet. Szakdolgozatukat ők maguk feltölthetik, hogy másolás esetén látható legyen az eredeti szerző.

A közlemény kitér arra is: újság- és könyvkiadók, blogszerzők és a média egyéb szereplői számára is fontos lehet, hogy megtudják, anyagaikat ki használja fel.

A május 31-én lezáruló projekt konzorciumát a Budapesti Corvinus Egyetem vezette, tagjai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szent István Egyetem és az Általános Vállalkozási Főiskola voltak. A szakmai megvalósítást az együttműködő intézmények könyvtárai végezték. Bővebb információt az érdeklődők a projekt weboldalán találhatnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X